Дио домовине за српску цркву у Калифорнији

Српска црква светог архангела Михаила ће у калифорнијски град Саратогу донијети дио своје домовине. Комисија за урбанизам града Саратога је 9. фебруара једногласно одобрила да се за фасаду употријеби кречњак који ће бити увезен из Црне Горе.

„Једноставно, више има смисла да користимо камен из своје земље", казао је Крис Милошевић, предсједник црквеног одбора.

По пројекту првобитно је предвиђено да се користи камен из Италије, али је црква промијенила план, када је један од одборника рекао да постоји могућност да се камен набави из каменолома у Црној Гори.

Очекује се да ће већи дио радова на фасади бити завршен у наредним мјесецима, док се средства још увијек прикупљају за уређење ентеријера.

Чланови комисије сматрају да ће црква бити значајна за цијели град. Један од њих, г-ђа Џојс Хлава, је истакла да су Срби „важан дио историје Саратоге". Она каже да је ту био велики број Срба фармера и да је више улица у Саратоги добило име по Србима.

„Мислим да ће ова црква, када буде завршена, бити нешто чиме ће се Саратога поносити", додала је она, „Мислим да ће људи долазити у Саратогу да би видјели ову цркву".

Дио текста објављеног у локалним новинама Saratoga News, који је пренио сајт Западноамеричке Епархије Српске Православне Цркве, под чијом се јурисдикцијом црква у Саратоги налази.

Изовр: Митрополија црногорско-приморска