Друга годишњица Епархије ваљевске

Ваљево ВујићУ недељу, 28. септембра 2008. године, Епархија ваљевска је свечано прославила свој дан који подсећа на њено васпостављење и на дан устоличења Епископа ваљевског Г. Милутина. Централна свечаност је одржана у храму Св. Великомученика Георгија у Новом Ваљеву, задужбини браће Видоја и Владислава Вујића, познатих ваљевских предузетника и добротвора Српске Цркве. Свету Архијерејску Литургију су, у порти цркве, служили Њихова Преосвештенства Епископ осијечко-пољски и барањски Г. Лукијан, викар Његове Светости Патријарха српског Г. Павла Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита) и Епископ ваљевски Г. Милутин, а свечаности је присуствовао и Преосвећени Епископ шабачки Г. Лаврентије.

Саслуживало је бројно свештенство и монаштво ове, али и других епархија. Био је ово повод за окупљање бројних верника, а радост празника и недељне Литургије је увеличао догађај који, како је на скупу речено, представља круну Епархије ваљевске. Наиме, задужбинари овога храма су својој Епархији даривали и предали на освећење и употребу новоподигнути епархијски дом.

У свечаној беседи, Преосвећени Епископ хвостански Г. Атанасије је управо ставио акценат на радост овога дана, ослањајући се на данашње Свето Јеванђеље које, кроз пример Спаситеља Нашег, говори о значају сабрања и заједништва верних у љубави у име Господа Исуса Христа. Похваливши ревновање Епископа ваљевског Г. Милутина, верног народа и задужбинара на пољу изградње Епархије ваљевске, Владика Атанасије је поручио присутнима да „и ово свето место, нови храм, трг и новоизграђени епархијски дом су, заправо, дело ваше љубави, ваш принос Богу, гаранција и улазница у Царство Небеско - залог вашега спасења!"

На крају Свете Литургије, задужбинари, браћа Видоје и Владислав Вујић, уручили су Његовом Преосвештенству Епископу ваљевском Г. Милутину ктиторску повељу, чиме је зграда епархијског дома и званично предата Епархији ваљевској на коришћење. Одмах је обављен и чин освећења поменуте зграде, у чему се браћи Архијерејима придружио и Епископ шабачки Г. Лаврентије.

Испред храма Св. Георгија је одржан пригодан и богат културно-уметнички програм у коме су учествовали мешовити Црквени хор „Хаџи Рувим" Ваљево, драмска секција ваљевске Гимназије, ученици ОШ „Десанка Максимовић" и КУД „Извор" из Новог Ваљева.

Вујић ВаљевоЗа званице је одржана трпеза љубави у свечаној сали новоподигнутог епархијског дома. Том приликом је Преосвећени Епископ осијечко-пољски Г. Лукијан надахнуто говорио о граду Ваљеву који, како је истакао, заједно са Бранковином и свим крајевима који га окружују, представља „символ вере православне из кога су потекла два духовна горостаса. Радујте се данас када се заједно са нама радују и Св. Владика Николај, Преп. Ава Јустин Ћелијски, Десанка Максимовић, војвода Живојин Мишић, и други великани ваљевскога краја. Ово што је Ваљево данас добило, нема ни једна помесна црква. Будите уверени да ће из овог велелепног и садржајног црквено-духовног комплекса зрачити она светлост која је обасјала и Витлејемску пећину. Када су пророка Амоса питали о томе докле ће човек живети, он, свети пророк, рекао им је: дотле, докле га народ буде спомињао. Браћа Вујић никада неће умрети! Никакве олује, ветрови и ратови не могу порушити споменике које су они сами себи за живота подигли. Зато, у знак захвалности, молимо се непрестано да Господ благослови њих, њихове породице и све вас".

Истичући да, за све што су за Цркву учинили, тренутно не постоји начин да се задужбинарима изрази захвалност нити уручи одликовање које већ нису добили, Епископ ваљевски Г. Милутин је браћи Видоју и Владиславу Вујић уручио велику Архијерејску грамату. Уједно, била је то права прилика да најзаслужнијима такође буду додељене Архипастирске грамате: предузећу „ИНКОНЕКС-КОМ" из Молдавије за несебичну помоћ у оснивању епархијског Радија „Источник", а предузећу „Вујић", Небојши Аничићу из Ваљева, Милораду Илићу, бившем председнику општине Ваљево и Жарку Ковачу, бившем председнику Извршног одбора СО Ваљево, за залагање и несебичну помоћ и подршку при изградњи епархијског дома. Орденом Светога Владике Николаја, за богато деловање на пољу спорта, помоћи Цркви и сузбијању негативних појава код младих, награђен је Слободан Лазић из Ваљева.

Свечаности поводом обележавања јубилеја Епархије ваљевске, поред мноштва верних, присуствовали су градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, представници полиције и Војске Србије, председник Скупштине општине Ваљево, начелник Округа, председници Општинског и Окружног суда, представници просветних, здравствених и других јавних установа и предузећа, посланици Скупштине Србије, бројни медији и други уважени гости. Сви они, иформисани су о досадашњем раду на пољу развоја Епархије ваљевске, обнови манастира и подизању нових храмова, успостављању епархијских служби. Акценат је посебно стављен на три, тренутно најактуелнија пројекта: довршетак храма Васкрсења Господњег у Ваљеву (највећег после храма Светога Саве на Врачару), почетак рада Радио „Источника" који се планира за средину месеца октобра, и довршетак изградње троцркве у Манастиру Ћелије који се везује за предлог канонизације Преп. Оца Јустина Ћелијског, у мају наредне године.

Да подсетимо, на предлог Преосвећеног Епископа шабачког Г. Лаврентија (тада шабачко-ваљевског), пре две године, на редовном мајском заседању Светог Архијерејског Сабора је донета одлука о дељењу шабачко-ваљевске и васпостављању древне ваљевске Епархије, која тај статус није имала већ двеста година. Руководећи се принципом да, територијално гледано, два човека боље руководе и делују него један, Епископ Г. Лаврентије је поткрепио свој предлог. Већ 24. септембра 2006. године, на величанственој свечаности која је тада организована у ваљевском храму Васкрсења у изградњи, устоличен је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин, до тада Владика аустралијско-новозеландски. Већ другу годину заредом је пракса да се тај дан у новоуспостављеној ваљевској Епархији посебно обележава. Како се најављује, следећи Дан епархије ће, ако Бог да, бити прослављен у Обреновцу.

Александар Максимовић

Извор: Епархија ваљевска