„Јефимија“ из Велике Хоче пред гашењем

Удружења жена „Јефимија" из Велике Хоче суочава се са озбиљним финансијским проблемима. Жене окупљане око ове НВО нису у могућности своје ручне радове пласирају јер не постоји тржиште а ни заинтересованих донатора да помогну њихов рад.

Чланица удружења"Јефимија" Наташа Путник изјавила је да велики проблем тренутно представља недостатак просторије за рад. „Радиле смо разне активности, плетење, шивење, ткање,прављење папира, хеклање, ишло се на разноразне курсеве енглеског језика, фризерског заната, курсеве шивења, имали смо две добре ткаље које су ткале на ручном разбоју. Међутим, због недостатка донација и простора за рад Удужење не функционише како треба од 2005.године", рекла је Путник. Она наводи да је укључивање жена из Велике Хоче у рад ове НВО једина могућност да оне искажу своје потребе и проблеме."Жалосно је али не постоји ни тржиште где бисмо ми могле да пласирамо своје производе. Једини излаз нам је Косовска Митровица где одлазимо конвојем два пута недељно или Грачаница где имамо могућност да одемо једном у две недеље".

Већина жена из Велике Хоче остала је без посла 1999.године. Љиљана Већевић каже да у Хочи влада велика немаштина и да се све више људи одају алкохолу." Од минималца људи не могу да живе и живот нам је бедан, све је постало монотоно. Не можемо да видимо осмех на лицима људи. Млади одлазе у потрази за послом а они који немају куда немају радну обавезу па се одају алкохолу", каже Већевић. Удружење жена „Јефимија" основано је 2000-те године и регистровано је при УНМИК-у. У почетку је бројало 80 чланица а данас их је око ове организације окупљено њих двадесетак које чекају боља времена.

Извор: КИМ Радио