Митрополит Амфилохије служио у Цетињском манастиру

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је поводом недјеље Светих Отаца, Свету службу Божију у Цетињском манастиру. У току литургије Владика је у чин протосинђела рукопроизвео сабрата Цетињског манастира јеромонаха Кирила (Бојовића), професора Богословије Светог Петра Цетињског и главног уредника часописа «Светигора».

«Чинови у Цркви Божијој нијесу чинови власти, нијесу ни чинови обичне части, него су чинови још ревноснијега служења Богу и роду хришћанскоме», рекао је Митрополит Амфилохије обраћајући се новом цетињском протосинђелу. «По ријечи Господњој, да Он није дошао да Му служе, него да служи и да живот Свој полаже за ближње Своје. То је наше хришћанско, презвитерско звање, то је наше монашко звање. То је смисао овога одликовања које ти уручује Црква Христова». «Благодарећи Вама, као нашем Архипастиру, учитељу и оцу духовноме, на овоме чину, кога свакако нијесам достојан, ја Вас молим да Вашим молитвама учините да заиста те ријечи «ко хоће да буде већи да свима буде слуга», не само знам него и да их дубоко урежем у своје срце и да творим тако», рекао је отац Кирило. «Уздајући се у Ваше молитве, ја се и предајем Вашој смјерности и Вашим и молитвама оца Архимандрита Луке, игумана ове обитељи», рекао је он. Владика је у току литургије у искушеничку ризу обукао послушнике Цетињског манастира Косту, Душана и Николу.

Говорећи о данашњем празнику, Митрополит Амфилохије је казао да се данас подсјећамо свих оних који су по тијелу оци и праоци Господа. «А кроз Њега и преко Њега, они су и наши оци, наши учитељи и васпитачи. Они нас, својом мудрошћу и својом вјерношћу Богу, својим служењем Богу и својим предуказањима припремају, и припремили су нас и поучили о доласку Господа и Његовом рођењу». «Наша Црква Православна је на првом мјесту Црква Бога Оца., Који је Отац Сина Свог Јединородног, Којега је родио прије свих вјекова. Његов Син Јединородни је Онај Који је нас научио и открио нам тајну, не просто Бога као неког апстрактног бића, него тајну Бога као Оца. Преко Њега ми не само што спознајемо да имамо Оца од Кога је све настало, него Га и исповиједамо као Оца Небескога. У Христу као Сину открива нам се небеско очинство». «Он нам јавља да је исто са Оцем, да онај који Њега види - види Оца Небескога, Који је Његов Отац, али Који је кроз Њега и наш Отац, јер нас Он усиновљује Својим рођењем, својим богочовјечанским дјелом. Усиновљује нас Своме Оцу Небескоме», објаснио је Владика Амфилохије. «У исто вријеме, Он нам на тај начин открива и смисао земаљског очинства», нагласио је он. На крају литургије Владика Амфилохије је дјеци, по древном обичају одрешења на празник Светих Отаца, подијелио поклоне.

Владика је потом примио представнике племена Бајице, Мартиновиће и Бориловиће, који ће и ове године, по вишевјековној традицији, на Бадњи дан донијети први бадњак пред Цетињски манастир.

Извор: Митрополија црногорско-приморска