Митрополит Амфилохије служио у Цетињском манастиру

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јуче са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру. У току литургије Свету тајну крштења примило је двоје дјеце - Даница Јовановић и Лука Вујовић. У литургијској проповиједи Владика Амфилохије је тумачио Свету тајну крштења.

„Ви који сте се у Христа крстили, у Христа сте се обукли - те ријечи пјевамо послије крштења једног новог изабраника или изабранице Божје", подјетио је Владика . „Као што смо данас крстили Даницу и Луку испунивши велику заповијест Христову коју је дао Својим ученицима, а преко њих и свим људима и свим земаљским народима када је рекао: Даде ми се свака власт на небу и на земљи. Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа учећи их да држе све што Сам заповиједио. Не каже само један народ, не каже само онај први изабрани Божји народ, не каже само за Своје савременике и Себи савремене народе него - све народе".

„И додаје Господ: И ево ја Сам са вама у све дане до свршетка свијета и вијека, амин. Та Христова заповијест изговерена је прије Вазнесења које прослављамо ових дана. То је Његова последња порука и врхунац свега онога што је Он учинио и заповиједио прије Свога одласка тјелеснога из овога свијета. Позив на крштење је позив на ново рођење, како га је Господ на другом мјесту назвао: Ваља вам се родити водом и Духом".

„Свети Јован је на Јордану крштавао водом и то је било припремно крштење. Није било потпуно, јер Дух Свети још није био сишао на Свете апостоле. Право истинско крштење је крштење водом и Духом. Трократно погружење у воду је знак умирања за гријех, умирања за смрт, за пролазност и знак новог рађања кроз облачење у Христа. Ко се у Њега облачи, облачи се у огањ Божји, у вјечну истину, у нову свјетлост, добија ново знање", рекао је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска