На Тајланду изграђен и освештан православни манастир

12. фебруара 2011. године у провинцији Ратчабури служено је Мало освећење и одржана церемонија грађанског отварања православног Свето-Успењског мушког манастира, саопштава сајт Православне цркве на Тајланду.

Изградња манастира је почела у новембру 2009. године и сви радови су завршени захваљујући прилозима православних вјерника. Данас манастирски комплекс представља територију која је окружена оградом од опеке, унутар које се налази храм посвећен Успењу Пресвете Богородице, капела посвећена Иверској икони Мајке Божје, игуманске просторије, манастирске келије и друге зграде.

За касније је планирана изградња катихетског училишта и звоник. У манастир се улази кроз специјално изграђена Света врата. Међу онима који су изразили жељу да се подвизавају у манастиру, су грађани Русије, Румуније, Тајланда и Лаоса.

У свечаном богослужењу су учествовали клирици који се труде у Тајланду, архимандрит Олег (Черепанин), јереј Данило Вана и јерођакон Серафим (Рачеа), гости који су стигли из Хонгконга (протојереј Дионисије Позднјајев) и Украјине (протојереј Андреј Пушкарев), као и мноштво поклоника. У манастир је поводом свечаности достављена главна светиња православних вјерника у Краљевству - чудотворна икона светог Николе. Освештавање манастира је био значајан догађај у животу Тајланда, који је привукао пажњу локалних и централних медија. Послије богослужења одржана је грађанска церемонија отварања манастира коју је предводио предстваник краља Тајланда, генерал Акачије Чинтоза, секретар Парламентарног комитета одбране Тајланда.

На церемонији су били присутни савјетник Амбасаде Руске Федерације А. Лукшин, депутати парламента земље, представници протестантске и католичке општине. Генерал Чинтоза је запалио свијећу испред олтара храма у знак симбола да се храм отвара с дозволом Његовог величанства Краља и ставља под његово високо покровитељство. У својој ријечи генерал је казао да се историја православља на Тајланду не може посматрати одвојено од Руске православне цркве.

Архимандрит Олег (Черепанин) је казао да је најтежи задатак формирање духовног живота обитељи. Очекује се да ће чин Великог освећења обавити у новембру ове године Архиепископ јегорјевски Марко.

Извор: Митрополија црногорско-приморска