Ћоровићеви сусрети писаца у Мостару

Ћоровићеви сусрети писаца у Мостару

У понедјељак 26. септембра, у Мостару, представљањем књиге „Живот и дјело Јевте Дедијера“ угледног београдског професора Милована Пецеља, завршени су овогодишњи Ћоровићеви сусрети писаца у Мостару. Аутор, Милован Пецељ, од прешућивања и заборава је отргнуо великог научника, антропографа, историографа и географа, човјека који је свијету открио Херцеговину и Херцеговце и с њих скинуо терет предрасуда и епитет „дивљих људи“ и „тамног вилајета“. 

Професор Пецељ је успјешно успио реконструисати Дедијеров лик и дјело, вишегодишњим стрпљивим и мукотрпним радом и склапањем интригантног и велом политичке тајне сакривеног лика и дјела овог великог човјека. За ову књигу професор Пецељ је добио и награду „Владимир Ћоровић“ прошле 2010.године. Бројна публика у Порти Старе Саборне Цркве у Мостару имала је изузетну прилику да погледа живописну и занимљиву аудиовизуелну презентацију књиге и слуша сјајно представљање класичних дјела у изведби ученика Музичке школе Свети Роман Мелод из Невесиња.

Ћоровићеви сусрети писаца у саорганизацији СПКД „Просвјета“ Градски Одбор Мостар започели су у недјељу 18. септембра, у Гостопримници Старе Саборне Цркве, представљањем широког опуса Мостарца Данила Марића, аутора преко 11 романа, преко сто приповјести и немалог броја поетских остварења, човјека који је објављивао на више страних језика и чији дискурс никад није изгубио везу с родним крајем, мада већ одавно живи и објављује у Сједињеним Америчким Државама.

У суботу, 24. септембра, Мостарци су имали изузетну прилику да се друже са преко педесет писаца и историографа, учесника Ћоровићевих сусрета писаца „Српсака проза данас“ у Билећи и Научног скупа историоричара у Гацку.

Мостарци су могли да слушају рецентна дјела савремених аналитичара и мајстора писане ријечи из земље и региона. Посјета гробовима Шантића и Ћоровића и полагање цвијећа у присуству писаца, историчара и гостију, пропраћено је пригодним говорима господина Николе Асановића, секретара Главног Одбора СПКД „Просвјета“ и Јована Делића, угледног теоретичара књижевноцти из Црне Горе. Неформално дружење је настављено у мостарском Старом Граду и на ручку који у организацији СПКД „Просвјета“, гдје су гости, писци и историчари, могли уживати у херцеговачким винима те медитеранској кухињи и свијетлој, топлој и сунчаној јесени Ћоровићевог и Шантићевог Мостара.

У недјељу, 25.септембра, у Старој Саборној Цркви, служена је Света литургија и помен браћи Владимиру и Светозару Ћоровићу. Истог дана у Старој Цркви Епископ ЗХиП г.Григорије почео је да држи циклус стручних предавања за свештенство, монаштво и вјероучитеље епархије и госте.

Чланови и вођство СПКД „Просвјета“ Градски Одбор Мостар су, задњег дана, 26. IX, захваливши гостима и професору Миловану Пецељу на сјајној презентацији његове књиге, изразили задовољство успјешном организацијом и током овогодишњих Ћоровићевих сусрета писаца у Мостару.

Посебну захвалност дугујемо одборима СПКД „Просвјета“ у Билећи и Гацку који су и носиоци ове културно-научне манифестације.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка