Сабор хаџија у Озерковићима

Сабор хаџија у Озерковићима

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу, 23. октобра, служио Свету архијерејску литургију у манастиру Свете Тројице у Озерковићима, код Сокоца, поводом празновања Иконе Пресвете Богородице Јерусалимске, чија се копија чува у манастирском храму.

Владики Николају саслуживала су четири свештеника и три ђакона Митрополије дабробосанске.

Током литургије високопреосвећени Николај је у чин свештеника рукоположио ђакона Немању Манџића из Фоче, а у чин ђакона Велимира Дивљановића из Власенице.

Отац Немања биће постављен за пароха на Палама, а Дивљановић ће бити ђакон при храму Светог Николе у Фочи.

Послије литургије прочитан је Акатист Пресветој Богородици Јерусалимској и обављен славски обред, јер је овај празник слава и саборни дан хаџија из Републике Српске /РС/ и Србије.

Митрополит Николај је у пригодној бесједи истакао да на овај дан обиљежавамо празник Пресвете Богородице Јерусалимске и сјећамо се поклоничких путовања у Свету земљу и свети град Јерусалим.

„Велика је ствар наше окупљање код ове наше светиње коју градимо. Наши преци су то жељели, али нису остварили. Сада је то на нама да урадимо. Овдје ће требати још много тога да се ради, али даће Бог да се и то заврши“ – истакао је господин Николај.

За допринос у изградњи манастира у Озерковићима игуманија овог манастира монахиња Јустина уручила је захвалнице Мирку Пандуревићу и Радивоју Чајевићу из Сокоца, Радомиру Дрињаку и Недељку Елеку са Пала, као и Ради Пандуревић и Милораду Јагодићу из Рогатице.

Манастир Свете Тројице у Озерковићима је женски манастир и налази се на тромеђи општина Пале, Соколац и Рогатица.

Код манастирског храма у Озерковићима се од 2005. године, у недјељу уочи свете Петке, одржава сабор хаџија из РС и Србије.

Извор: Митрополија дабробосанска