Поновна истрага о Аушвицу

Поновна истрага о Аушвицу

Пољске власти поново отвориле истрагу о злочинима почињеним у логору Аушвиц и другим оближњим логорима током Другог светског рата. Циљ је, између осталог, да се пронађу преживели нацистички злочинци.

Власти у Пољској поново су отвориле истрагу о злочинима почињеним у логору Аушвиц и другим оближњим логорима током Другог светског рата пошто је та истрага 80-их година затворена због изолације земље у време Хладног рата.

Циљ истраге је, поред осталог, да се пронађу преживели нацистички злочинци, наводи се у извештају који је објавио Институт за национално сећање, државно тело које истражује нацистичке и комунистичке злочине.

Власти нацистичке Немачке отвориле су 1940. логор у Аушвицу, неколико месеци након инвазије на Пољску. Током наредних пет ратних година рата у том логору је убијено око 1,5 милион људи, углавном Јевреја, Пољака, Рома и других.

Истрагу је покренуо огранак Института у Кракову који се налази недалеко од Аушвица.

Директор центра "Симон Визентал" који гони нацистичке злочинце, Ефраим Зуроф, поздравио је пољске власти због одлуке да изнова почну истрагу истичући да би то могло да има "огромног утицаја" на евентуално подизање нових оптужница.

"Поздрављам сваку истрагу која може да доведе до пресуде", рекао је Зуроф за АП.

Извор: РТС