Света Архијерејска Литургија у Трстенику

 Света Архијерејска Литургија у Трстенику

Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид служио је, на празник Светог апостола Јакова Алфејева и Светог Стефана деспота српског (Слепог), Свету Архијерејску Литургију у катедралном храму Силаска Светог Духа на апостоле. На Светој Литургији саслуживали су свештеници и ђакони из Трстеника и Крушевца. У велелепној грађевини моравског градитељског стила, Епископ Давид је после прочитаног јеванђеља пригодним и благим словом поучио присутне.

Храм Силаска Светог Духа на апостоле грађен је од 1898. до 1900. године заслугом верног народа и народног трибуна Василија Анђелковића који је од тадашњег краља Александра Обреновића добио материјалну помоћ. На прагу ХХ века поносни на своје дело које су завештали потомству, ктитори, свештеници, неимари и многобројни приложници су оставили уклесани натпис на најсветијем месту у цркви, у олтару, на стубу часне трпезе.

На западној страни, према наосу стоји: "Овај свети храм сазида народ трстеничке црквене општине године 1898. до 1900. године под владом краља Србије Александра", на источној страни, према апсиди: "изабрао план цркве и руководио грађевином одбор Председник одбора Василије Анђелковић", на јужној страни су уклесана имена црквених великодостојника који су благословили подизање овог светог храма и свештеника који су у њему служили службу Божју: Архиепископ Београдски и митрополит целе Србије Инокентије, Епископ жички Сава, Нишки Никанор, Шабачки Димитрије, Тимочки Мелентије, Намесник Тодор С. Брадић, Свештеници: Михаило Поповић, Сава Николетић, Радослав С. Лазаревић. На северној страни је запис о неимарима: "Израдио план цркве Архитекта Душан Живановић, Сазидао цркву предузимач Никола Анастасијевић за 5.000 златника".

Извор: Епархија крушевачка