Светиња - извор Свете Петке у Влакчи

Светиња - извор Свете Петке у Влакчи

Прошлост извора у селу Влакчи обавијена је велом тајне по питању ко је заштитник ове свете воде. Народна казивања упућују да је извор повезан са именом преподобне Петке Параскеве, као и чувена Градина изнад Влакче у планини. Мештани говоре да је некада Карађорђе долазио на чувени извор да се умије и помоли, преподобној Петки и Пресветој Богородици, за коју говоре да је одувек заштитница како села и храма тако и чувене Градине и извора Светиње. Можда одувек и цели крај овде, око извора, носи име Светиња.

Док Господ не пројави другачије, одлучисмо - сви заједно - да на извору извршимо молитвословље у част преподобне Петке, а први колачар убележен у летопис храма и парохије је г. Драган М. Панић који преподобну Петку прославља као своје крсно име.

Верни народ Влакче, председник и одборници Црквене општине Влакча, унучад и дедови, са својим свештеником, уз песму и радост сабрали су се око жубора свете воде. А вода некако посебно слатка, слатка као и прилажење и приклањање њој уз паљење воштанице. Вода неће да јој се ток мења, а такође и да је покривена, сама мења ток и жели неку своју чудну слободу, која је њој додељена од самог Господа.

Извор се налази на мањој низбрдици, лево од скретања ка селу Влакча, неколико стотина метара кроз шуму. Вода, кажу стари домаћини, ни у највећим сушним годинама није престајала да тече.

Новчић из 1807. године пронађен код извора повезан је са именом Карађорђа Петровића као и са Градином. Ко је Градину саградио, коме је посвећена и ко је све на извор долазио не зна се. Оно што се зна то је да вода највише исцелитељски помаже вид оном ко јој са вером у Господа приступи, као и супружницима који немају деце. Свети извор привукао је народ и покренуо једну предивну причу за коју се молимо да никада не буде прекинута.

Нови колачар је Рајко Ћирић, одборник Црквене општине Влакча. Вест о молитви на извору довела је многобројне вернике који су се после молитве умили светом водом, водом која не пита ни за језик, ни за младост, старост и богатство, већ обилато крепи, обнавља и препорађа.

Света Петко, Божја Светитељко, свима помози и Светом водом уми тело и спери грехе наше, а свако добро умножи, да се кроз Тебе и Пресвету Богородицу, Бог у Тројици прослави.

Протонамесник Дејан Петровић