Патријарх српски посетио Богословски факултет на Халки

Патријарх српски посетио Богословски факултет на Халки
Патријарх српски посетио Богословски факултет на Халки
Патријарх српски посетио Богословски факултет на Халки
Патријарх српски посетио Богословски факултет на Халки

У оквиру своје прве мирне посете Васељенској Патријаршији у Константинопољу, Патријарх Српски је заједно са Васељенским Патријархом Вартоломејем, посетио је, у понедељак 24. октобра 2011. године, Митрополију принкипониску и Богословски факултет на Халки.

У седишту Митрополије принкипониске дочекао их је митрополит Јаков, који је претходног дана прославио свој имендан, те су му Првојерарси упутили веома срдачне поздраве и молитвене жеље. Васељенски Патријарх и Патријарх српски, заједно са епископима и свештенством из њихове пратње, посетили су Саборни храм посвећен Пресветој Богородици, а потом им је, на пријему у свечаној сали Митрополије, Митрополит Јаков, пожелео добродошлицу.

Током овог сусрета, Патријарх Српски Господин Иринеј показао је посебно интересовање за паству, цркве и историју Митрополије. Свечаном дочеку Патријарха српског присуствовали су свештеници Митрополије и чланови Управног одбора општине Принчевских острва, на челу са председницом, госпођом Агни Николаиду.

Потом су Првојерарси отпутовали на Халку, где су посетили свештени ставропигијални манастир Свете Тројице и Богословски факултет.

Митрополит пруски Господин Елпидофор, који је уједно и игуман манастира Свете Тројице, у свом поздравном слову нагласио је да се управо ове године навршава четрдесет година од принудног затварања Богословског факултета на Халки и замолио Његову Светост Патријарха Српског да заједно са својом пратњом, епископима и свештенством, упути молитве свеблагом Господу да се поништи неправедно донета одлука и да Богословски факултет поново добије дозволу за рад.

Првојерарх Српске Православне Цркве истакао је у свом отпоздраву значај ове чувене теолошке високошколске установе и њен допринос богословском образовању многих генерација студената. Патријарх Иринеј обећао је да ће Српска Црква бити међу првима која ће послати своје студенте да се усавршавају на овом Богословском факултету.

Подржавајући напоре Васељенског Патријарха за поновно отварање Богословског факултета, Патријарх Иринеј је изразио наду да ће се власти земље суочити са овим питањем у скаду са демократским принципима и начелима. „Због веома велике важности ове институције, Српска Црква се свом својом душом и свим својим срцем нада да ће овај Факултет веома брзо почети са радом“, нагласио је, између осталог, Патријарх српски, и изразио своје дивљење успеху Васељенске Патријаршије да и после четири деценије од затварања сачува све објекте Факултета у одличном стању.

У трпези љубави, коју је поводом посете двојице Првојерараха уприличио Митрополит Елпидофор, учествовали су и Епископи жички Хризостом, бачки Иринеј, шумадијски Јован, ремезијански Андреј, трануполијски Герман, принкипониски Јаков, мирски Хризостом и калиупољски и мадитски Стефан, патријарашки протосиђел и велики архиђакон Максим Вгенопулос, као и господин Василије Ставридис, професор Богословског факултета.

Извор: Епархија бачка