Друга међународна конференција за пастирску негу

Друга међународна конференција за пастирску негу
Друга међународна конференција за пастирску негу
Друга међународна конференција за пастирску негу
Друга међународна конференција за пастирску негу

С благословом Његове Светости Васељенског Патријарха Вартоломеја I, а у организацији мреже за пастирску здравствену бригу Васељенске Патријаршије, од 12. до 16. октобра је на Родосу одржана Друга Међународна конференција за пастирску здравствену негу са темом "Нега пред вратима смрти". Предавања и презентације у фокус су ставили смрт која је сагледана са медицинске, теолошке, философске, психолошке и пастирске перспективе са посебним нагласком на палијативну негу, негу код куће и хоспис програме за оне који пате од неизлечивих болести и који су у последњој фази живота.

У раду конференције учествовало је преко 150 представника свих помесних цркава, представници теолошких факултета и високошколских институција, као и велики број доктора, медицинског особља, психијатара и психолога, социјалних радника и философа. Представници других хришћанских деноминација из западне Европе и организације које се баве здравственом негом присуствовали су, такође, раду Конференције. С Благословом Његовог Преосвештенства Владике Милутина у име Ваљевске Епархије и Здравственог центра Ваљево на овом скупу учествовали су духовник ваљевске болнице о. Радомир Алексић и докторка Ивана Ђенадић, специјалиста интерне медицине Одељења онкологије са палијативном негом Опште Болнице Ваљево.

Како и сама тема конференције каже, петодневни скуп бавио се питањем неге пацијената који су пред вратима смрти и за које савремена медицина не нуди излечење. То су углавном пацијенти у последњим стадијумима неизлечивих болести. Приступ теми био је свеобухватан и комплексан. Реферати и предавања били су сврстани у теоријски и практични део.

Првог радног дана конференције, после уводног реферата Елисавете Патираки о палијативној нези, теолошким питањима смрти и умирања бавили су се Архимандрит Натанаел Симонидес, који говорио је на тему "Шта људско достојанство и квалитет живота значе у односу на смрт"?, док је Његово Преосвештенство Владика Максим говорио о страху од смрти. Оба предавања су тему смрти приказала у светлости православног поимања и црквеног предања. Уважени професор г. Христо Јанарас и психијатар гђа Ана Потамиану теми су пришли са философског и теоретског становишта. Практичним питањима палијативне неге бавили су се пре свега здравственици радници у својим излагањима, али и болнички духовници. Такође је истакнут и значај образовања и обучености здравствених радника који брину о умирућој особи.

На позив о. Илијаса Анастасопулоса, духовника болнице на Родосу, о. Радомир Алексић и др Ивана Ђенадић посетили су ову здравствену установу и том приликом упознали се са њеним радом. У недељу 16. октобра Његово Високо Преосвештенство Митрополит Никола Хаџиниколау началствовао је Светој Архијерејској Литургији уз саслужење још два епископа и већег броја свештеника из помесних цркава међу којима је био и отац Радомир Алексић.

Чињеница је да брига о онима који су пред вратима смрти постаје све више сложена и тешка. Због тога се намећу многи теоретски проблеми који се морају истражити, питања која се морају одговорити и практични кораци који се морају предузети да би се свакој особи понудила нега коју она заслужује. Тиме је значај ове конференције утолико већи што је покренута дискусија на ове теме у светлости православног поимања.

Здравствени центар Ваљево

Извор: Епархија ваљевска