Празник преподобне мати Параскеве у Сјеничку код карловца

Празник преподобне мати Параскеве у Сјеничку код карловца
Празник преподобне мати Параскеве у Сјеничку код карловца
Празник преподобне мати Параскеве у Сјеничку код карловца
Празник преподобне мати Параскеве у Сјеничку код карловца

„Задобивши ум и праву веру и савршену љубав, Богомудра Мати, уздржањем и смирењем себе си украсила, због чега си и била храм Божији и обилни извор чудеса. Тога ради, побожно ти певамо.“

На дан када наша Света Црква молитвено прославља Преподобну мати Параскеву, у селу Сјеничак, у близини града Карловца, одржано је црквено-народно саборовање у славу Божију и у част ове равноангелне светитељке.

Обзиром да је у овом крају услед ратних дешавања остао веома мали број људи, а поготово младих, нарочиту радост нам је причинило крштење троје дивних младих људи, који се унутар храма, а под небеском куполом, у светост обукоше. У свом слову упућеном новокрштенима, парох глински, протојереј Слободан Дракулић, који је са нама поделио ову духовну радост, истакао је неопходност подражавања животу Преподобне Параскеве која показавши ревност, вредну дивљења, постаде слична ангелима Божијим на небесима.

У празничној беседи, јереј Саша Умићевић је говорио о јеванђелском животу дивне угоднице Божије, чији пример треба да нам послужи као опомена и путеводитељ како треба да верујемо, надамо се и волимо.

Наиме, цео свет Божији, у просторима свих народа и свих цивилизација, земни шар красе храмови подигнути у славу Божију и Његових светих који својим животом посведочише име Његово. Тако је верни народ овог краја, након Велике Сеобе Срба, убрзо свој нови простор украсио дивним храмом посвећеним управо мати нашој Параскеви. Био је то први њен храм у горњокарловачком Владичанству.

Одувек је наш верни народ подизао храмове у којима се у близини Божијој могао молити и кајати, заветовати се и снажити за живот у чистоти срца и чистоти своје савести. За тај исти народ, храм је био и остао освећено поднебесје вере, љубави и наде, трију основних хришћанских врлина.

На месту поменутог храма који је подигнут 1715. године, деведесетих година прошлог века, а залагањем протојереја Чеде Савичића, тадашњег пароха, започета је градња новог храма. Нажалост, услед ратних догађања, градња је стала, и до данашњих дана није настављена.

Будући да је дошло крајње време како би се радови на храму наставили, и то после паузе која траје више од петнаест година, захваљујући Промислу Божијем, ове године нам се јавило неколико верника из расејања који би својим скромним прилозима желели да помогну да наш храм коначно добије преко потребни кровни покривач, и тиме се заштити даљње пропадање већ постојећих зидова.

Овом приликом позивамо све вернике овога краја који се налазе у расејању, далеко од својих вековних огњишта, као и сав верни народ добре воље да својим прилозима помогну наставак радова на нашој светињи.

За све информације у вези прикупљања средстава за наш Свети храм, можете контактирати надлежног пароха јереја Сашу Умићевића на број 00385 95 5114 669, или на емаил адресу sasa_umicevic@live.com Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Унапред Вам најсрдачније благодаримо на несебичној братској љубави и помоћи.

јереј Саша Умићевић

Извор: Епархија горњокарловачка