Његова Светост Патријарх српски Г. Павле примио гостујуће хорове Савеза српских хорова

БЛАГОСЛОВ ГРЧКОМ ХОРУ ИЗ АТАЛАНТЕ И ХОРУ ХРАМА СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА ИЗ СИДНЕЈА

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле примио је 25. јануара у 12 часова, у свечаној дворани храмa Покрова Пресвете Богородице у Београду, гостујући грчки хор из Аталанте на челу са њиховим диригентом и осведоченим пријатељем српског народа, господином Никосом Ефтимиадисом. Његова Светост је зажелео добродошлицу и благословио грчке хористе, нагласивши између осталог да српски народ се увек сећа да је веру православну примио од великог грчког народа. Хор Хармониа је том приликом уручио Његовој Светости сребром оковану икону Господа Исуса Христа. Свјатјејши Патријарх je у разговору са г. Ефтимиадисом истакao значај даљег унапређења културних веза српског и грчког народа, нарочито на пољу неговања хорске музике.

Господин Ефтимиадис је директор Музичког Консерваторија Грчке у Атини и уметнички директор многобројних интернационалних фестивала. Диригент је многих оркестара и хорова. Студије дириговања магистрирао је на Факултету музичке уметности у Београду. Одликован је Орденом заслуга за народ наше државе.

У понедељак 26. јануара у 11 часова, у придворном Храму Светог Симеона Мироточивог у Двору Српске Патријаршије, Његова Светост Патријарх српски Г. Павле примио је гостујући Хор Храма Светог Кнеза Лазара из Сиднеја. Благосиљајући боравак овог хора у земљи Светог Саве Његова Светост је поред осталог нагласио важност очувања православне вере и српског имена у овој далекој земљи. Краћим појањем Хор Храма Светог Кнеза Лазара је поздравио свога Патријарха, а старешина Храма протојереј Миодраг Перић је бираним речима изразио радост коју је доживео хор боравећи у Отаџбини. Отац Миодраг је, поред осталих активности које ће хор имати током боравка у Србији, нагласио учешће у Светосавској Академији у Сава Центру у Београду, као и приступање Хора Храма Свети Кнез Лазар великој хорској породици, Савезу Српских Хорова.