Недеља Православља у Сиднеју

Недеља Православља у Сиднеју
Недеља Православља у Сиднеју
Недеља Православља у Сиднеју
Недеља Православља у Сиднеју

У недељу, 4. марта 2012. године, у свим нашим храмовима на најсвечанији начин прослављена је Недеља православља, прва недеља Великог васкршњег поста.

Недеља православља, односно Недеља победе Православља установљена је 11. марта 843. године, у време Царице Теодоре и Патријарха Методија, као успомена на победу Православних над иконоборцима, али и над сваким другим кривослављем. Управо зато у Недељу православља свештенство и верници чине једнократни опход око храма, носећи у рукама иконе и певајући тропар празника, да би на крају саборно прочитали Синодикон православља са VIII Васељенског сабора.

Тако је било и ове године у Митрополији аустралијско-новозеландској где је у већини наших храмова забележена рекордна посета верника и причесника.

У Сиднеју је служено и Свеправославно вечерње у грчком храму Светог Николе у Мериквилу, где је началствовао Високопреосвећени Архиепископ Стилијанос, заједно са Преосвећеним Владиком Ирнејем, Епископом Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ; Преосвећеним Владиком Михаилом, Епископом аустралијско-новозеландским румунске Цркве и Викарним Владиком Серафимом из Васељенске патријаршије, уз саслужење преко тридесет свештеника из разних православних јурисдикција и препун храм царскога свештенства, односно верног народа Божјег.

Вечерње је служено на грчком, црквенословенском, српском, румунском и енглеском језику, а на крају су Архијереји предводили опход са иконама, да би на концу са Царских двери, сваки на свом језику прочитали Синодик православља.

После Вечерњег богослужења сви присутни прешли су за трпезу љубави у парохијском дому где су се вредне грчке домаћице потрудиле да се сви гости осећају као у свом дому. Но оно што је окрепило душу свима присутнима био је неугасиви дух православног јединства и непобедивости који се снажно осећао у овој заједници и који је опет неугасиво тријумфовао.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска