Патријарх српски Г. Павле, архијереји, највиши државни званичници и краљевски дом сагласни: заједничка обнова Хиландара преко Светог Архијерејског Синода

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле одржао је ових дана велики број састанака и консултација, – са члановима Светог Архијерејског Синода, другим архијерејима Српске Православне Цркве, председником Владе Србије др Војиславом Коштуницом, престолонаследником Александром Карађорђевићем, министром вера Миланом Радуловићем, као и стручњацима за заштиту споменикa културе, – посвећених организацији прикупљања и достављања прве помоћи и стварању услова за живот монахa, као и припремама за почетак радова на санацији последица пожара у манастиру Хиландару.

На свим овим састанцима закључено је да је огњeна стихија која је уништила велики део манастирских конака и непроцењиво вредне параклисе, ожалостила срца свих православних Срба, и не само Срба него и православних широм света, као и друге хришћане и добронамерне људе других вера. Та тешка несрећа, чије праве размере још нису утврђене, – над Атосом се, наиме, још увек вије дим са згаришта која још тињају, – показала је да наш народ у свом срцу заиста има неизмерну љубав према својој Мајци Цркви и њеним светињама, а поготову према Хиландару. Та огромна љубав у народу је поново пројавила дух задужбинарства, који је једна од основних компоненти српског духовног идентитета. Хиљаде и хиљаде појединаца и предузећа јавља се у жељи да помогне, новчаним прилогом, личним радом и трудом или на било који други начин. Већ на рачун који је, на захтев великог броја верних, отворила Црква, пристижу прилози, који ће, свакако, представљати прву и драгоцену помоћ. Значајну помоћ ће уплатити и Влада Србије, као и престолонаследник Александар, а велики број фирми је најавио да ће доставити грађевински материјал и финансијску помоћ. Из тог разлога, Његова Светост Патријарх је благословио да се прикупљање прилога за обнову манастира Хиландара, на целокупном подручју Српске Православне Цркве, обавља преко динарских и девизних рачуна у ту сврху отворених код Привредне банке у Београду.

Српска Православна Црква истиче да су српска средства јавног извештавања учинила и чине све што је било могуће да се јавност упозна са размерама несреће која је задесила Хиландар и овом приликом им одаје јавно признање и захвалност. Посебну благодарност Црква дугује и изражава свима онима који својим прилозима буду допринели обнови ове древне светогорске и светосавске светиње.