Представљени уџбеници за верску наставу за седми и осми разред основних школа

Представљени уџбеници за верску наставу за седми и осми разред основних школа
Представљени уџбеници за верску наставу за седми и осми разред основних школа
Представљени уџбеници за верску наставу за седми и осми разред основних школа
Представљени уџбеници за верску наставу за седми и осми разред основних школа

У четвртак, 17. маја текуће године, у парохијском дому Храма Светог Саве одржано је представљање нових уџбеника за верску наставу за седми и осми разред основних школа. На промоцији су говорили Преосвећена Господа Епископи умировљени Захумско-херцеговачки Атанасије и Хвостански Атанасије, ђакон Златко Матић у својству уредника уџбеника и г. Радош Љушић као издавач.

Присутним катихетама најпре се обратио председник Одобра за веску наставу Архиепископије београдско-карловачке Епископ хвостански Атанасије. Упутивши поздравну реч гостима изразио је радост што су катихете добиле и ове уџбенике који су недостајали за извођење наставе. То ће свакако унапредити рад катихета и донети више плодова на њиви Господњој. Потом је позвао г. Радоша Љушића да као директор издавачке куће Фреска представи уџбеник.

О издавачкој делатности, посебно уџбеника, у Србији говорио је г. Радош Љушић. Поред мноштва издавача уџбеника, мањи број је домаћих издавача што је посебно недопустиво када су у питању предмети који су везани за национални идентитет као што су историја и српски језик. Издавачка кућа Фреска већ неколико година издаје уџбенике за историју а од ове године је издавач и уџбеника за веску наставу, односно Православни катихизис који је написао Епископ браничевски др Игнатије Мидић.

Ђакон Златко Матић, уредник ова два уџбеника, говорио је о идејним и техничким решењима нових уџбеника. Указао је на то да су уџбеници штампани у складу са образовним стандардима и савременим достигнућима  по питању осмишљавања уџбеника. Графичка решења, од корица уџбеника па до самог садржаја, указују на тему којом се уџбеник бави. Због прегледности лекција, свака од њих је штампана на парном броју страна што указује на целовитост обрађиване теме. Поред основног текста ту су и питања којима се рекапитулира градиво али и издвојене занимљивости које могу, посебно занитересованим ученицима, продубити интересовање и знање из појединих области. Све ово прати и адекватна илустрација.

Будући да Православни катихизис није предмет који се може сежети у оквире па и најбољег уџбеника, овај уџбеник не садржи у потпуности све методске јединице које су предвиђене наставним планом и програмом. Ово даје простора катихетама да изразе сопствену креативност у извођењу наставе.
Епископ умировљени захумско-херцеговачки Г. Атансије говорио је катихетама, из сопственог дугогодишњег професорског искуства, о начину извођења наставе. Најбитније је да катихета разуме да реч о Богу креће од самог Бога ка човеку. Наша вера је Богооткривена вера те ми о Њему знамо онолико колико на се Он сам нама открива. Свето Писмо нас учи да „Јединиродни Син који је у наручју Оца, Он Га објави“ (Јн 1, 18). Катихете врше апостолску службу па и више од тога јер је сам Христос први катихета. Да би катихете имале успеха у свом раду морају да се угледају на Христа у томе како се он односио са својим ученицима. Ни Хрису није било лако са апостолима тако да ни ми не можемо очекивати да је поучавање других једноставно. Не смемо претендовати на то да имамо на све одговоре. Поготово не на оне који су везани за богословље. Реч о Богу је реч о Оцу а ту реч је најбоље изрекао Син Његов Јединородни.

Предуслов успеха у раду са децом је да катихета оно што предаје може да посведочи и сопственим животом. Деца, као најбољи психолози, су у стању да препознају колико неко искрено проживљава оно што говори. Наш предмет је управо такав да без личног искуства вере није је могуће другима сведочити па макар и са најбољим уџбеницима и дидактичким средствима.
Представљање уџбеника је окончано неколицином питања предавачима.

Ђакон Владислав Голић