Вести из Епархије бачке

Вести из Епархије бачке
Вести из Епархије бачке
Вести из Епархије бачке
Вести из Епархије бачке

Горњи Ковиљ - Прослава Спасовдана, храмовне славе у Горњем Ковиљу, започела је свечаним празничним Бденијем на коме је началствовао презвитер Александар Басара уз саслужење шест свештеника. На светој Литургији мноштво верујућих су испунили велелепни ковиљски храм да би заједно са својим свештеницима Александром Басаром, Ђорђем Ђурђевим, Радојем Марковићем и јеромонахом Исихијем ковиљским заблагодарили Господу и причестили се Његовим Пречистим Тајнама.

Кулпин - У навечерје Спасовдана служено бденије на коме је началствовао јереј Веселин Црновчић, парох равноселски, а саслуживао је отац Радован из Змајева. На Светој Литургији началствовао протојереј Стојан Билић, старешина новосадског Саборног храма. Након опхода око храма и завршетка Свете Литургије прешло се у црквену салу која је том приликом освећена, јер је добила нови изглед. Вечерњом службом началствовао је свештеник Илија Проле из Бачког Јарка. Њему су саслуживали свештеници: Милош Јевросимов из Кљајићева, Новица Ракић из Гајдобре, Никола Темеринац из Деспотова и Миладин Бокорац из Челарева.

Чуруг - У оквиру планираних дешавања Световазнесењских дан у Чуругу, у уторак 22. маја 2012. у просторијама чурушког Спомен вртића, одржано је предавање о знаменитим Чуружанима. О др Јовану Туцакову – говорио је Славољуб Тасић, запослен на Институту за проучавање лековитог биља Јосиф Панчић. О др Лазару Пачуу- говорио је новинар Димитрије Боаров. О свештенику Василију Теофановићу- говорио је др Сава Лазић, док је о eпископима буковинском Данилу и темишварском Никанору - говорио је презвитер Слободан Лазић.

Клиса - Празничним бденијем које је у навечерје празника Вазнесења Господњег служио протонамесник Владан Симић уз саслужење презвитера Бранислава Мркића, житељи Клисе, Видовданског Насеља и Слане Баре започели су прославу престолног празника своје парохијске цркве. Литургијским сабрањем началствовао је протонамесник Владан Симић уз саслужење презвитера Жељка Латиновића, старешине Светоуспенског храма у Новом Саду и протојереја Славка Ћирина пароха клисанског.

Телеп - Своју храмовну славу, свештени спомен Светих и равноапостолих учитеља и просветитеља словенских Кирила и Методија, житељи Телепа, Лимана и Адица прославили су евхаристијским сабрањем којим је, уз саслужење Игора Игњатова, пароха ветерничког, ђаконâ Драгана Радића и Ђорђа Стојисављевића и парохâ телепских, началствовао презвитер Милош Ловрић архијерејски намесник новосадски први.

Извор: Епархија бачка