Архиепископ атински и све Грчке Јероним II у званичној посети Руској Православној Цркви

Архиепископ атински и све Грчке Јероним II  у званичној посети  Руској Православној Цркви
Архиепископ атински и све Грчке Јероним II  у званичној посети  Руској Православној Цркви
Архиепископ атински и све Грчке Јероним II  у званичној посети  Руској Православној Цркви
Архиепископ атински и све Грчке Јероним II  у званичној посети  Руској Православној Цркви

Његово Блаженство Архиепископ атински и све Јеладе Г. Јероним боравио је, од 23. до 27. маја 2012. године, у званичној посети Руској Православној Цркви.
На празник Вазнесења Господњег, 24. маја 2012. године – када се уједно Црква Православна молитвено сећа словенских просветитеља, светих Кирила и Методија – после свете Литургије у Патријаршијском саборном храму Успења Пресвете Богородице у московском Кремљу, Његова Светост Патријарх московски и све Русије Г. Кирил и Његово Блаженство Архиепископ атински и све Јеладе Г. Јероним II, уз епископе и свештенство, предводили су литију са чудотворном иконом Богородице Иверске. Литија, која је кренула од Успенскога храма, завршена је испред цркве Светог Василија Блаженог на Прекрасном тргу (погрешно званом Црвени трг), где су патријарх Кирил и архиепископ Јероним II служили акатист икони Богородице Иверске и светим равноапостолним Кирилу и Методију. На овом молитвеном сабрању, архиепископ Јероним је отворио манифестацију Дан словенске књижевности и културе.

Истог дана, патријарх Кирил и архиепископ Јероним посетили су Саборни храм Христа Спаситеља. Свечани пријем поводом имендана патријарха Кирила одржан је у трпезарији Саборнога храма. Том приликом патријарх Кирил и архиепископ Јероним сусрели су се са руским председником Владимиром Путином у Престоној дворани Саборног храма Христа Спаситеља. Председник Русије поздравио је Његово Блаженство архиепископа Јеронима речима добродошлице, изразивши задовољство и радост због сусрета на празник којим се, осим имендана патријарха Кирила, обележава и Дан словенске књижевности и културе. Архиепископ Јероним је захвалио председнику Руске Федерације, истакавши да су првојерарси Руске и Грчке изабрали за дан сусрета велике хришћанске празнике, Вазнесење Господње и  празник Светог Кирила и Методија, са жељом да се заједно помоле Богу Творцу и прославе имендан патријарха Кирила.

Патријарх Кирил је угостио делегацију из Атине у патријарашкој резиденцији у Даниловском манастиру у Москви. Он је поздравио свога госта, архиепископа Јеронима, и његову пратњу, и упознао их са историјом Даниловског манастира, најстаријег манастира у Москви. Овом приликом, патријарх Кирил је најавио да ће Руска Православна Црква основати добротворни фонд за најугроженије у братској Грчкој, погођеној економском кризом. Он је високо оценио напоре које је Грчка Црква предузела да би помогла народ у невољи. Током овог сусрета поглавари Руске и Грчке Православне Цркве разговарали су о великом броју тема: развоју међуцрквених односа у различитим областима, као што су социјална служба, ходочашће, богословско образовање, дијалог о односима Црква-друштво и Црква-држава, као и о свеправославној сарадњи.

Свечани пријем поводом посете поглавара Јеладске Цркве митрополиту петроградском Г. Владимиру, поводом Дана града, организован је у Златној дворани Митрополитове резиденције у Лаври Светог Александра Невског у Санкт-Петербургу. Свечаност су увеличали архиепископ Јероним са члановима делегације, митрополит петроградски и ладошки Владимир, митрополит волоколамски Иларион, епископи и свештенство, заменик градоначелника Санкт-Петербурга И. Дивински, као и представници војске и други гости.
Истог дана, архиепископ Јероним је посетио Поморску академију Светог Николе у Кронштату. Старешина цркве протојереј Свјатослав Мелник дочекао је Архиепископа и упознао га са радовима на спомен-храму посвећеном страдалим поморцима.

Извор: Московска Патријаршија