Први колотон у Волонгонгу

Први колотон у Волонгонгу
Први колотон у Волонгонгу
Први колотон у Волонгонгу
Први колотон у Волонгонгу

Недеља, 20. мај 2012. године, остаће заувек уписана у сећања код многих Срба Волонгонга. Био је то дан када се код цркве Светог Јована Крститеља у Кени улици сабрао велики број људи да сазнају шта је то колотон и да помогну децу ове цркве који су организовали ову акцију како би се побољшао и унапредио рад школе при овој парохији.

Међу првима који су ову акцију подржали била Неда Малетић, амбасадор Републике Србије у Аустралији, којој је припала посебна част да поздрављајући све присутне прогласи Колотон отвореним. Она је нагласила да је ово њена прва посета овој Црквеној општини и парохији додавши да ће Србија увек подржавати овакве акције које на занимљив начин одржавају наш идентитет и културу у Аустралији. Многобројне госте пристигле из свих крајева Сиднејске регије - од Госфорда, Мона Вејла и Александрије до Ливерпула и Дапта – поздравио је парох Бранко Босанчић.
Званично обраћање није трајало дуго, те су се својом изузетном игром представиле фолклорне групе из Црквене општине Свети Кнез Лазар из Александрије и групе из Црквене општине Свети Сава из Мона Вејла чија је најстарија група побрала највише аплауза. Учеснике су оцењивали чланови жирија: Драган Николић, Душица Давидовић и Ђорђе Николић - професионални чланови светски познатог националног ансамбла КОЛО из Београда.

У колотону је учествовало 68 играча различитог узраста. Пред почетак такмичења судије су нагласиле да се учесници не такмиче у издржљивости него у прецизности - свако коло има своје кораке који се морају одиграти. Низало се коло за колом, а временом се све више смањивао број играча; неки су се умарали, а друге је због неправилности жири искључивао. Након дуга три сата играња кола дошло се до победника. Жири је прогласио победнике, а амбасадорга Неда Малетић је уручила награде. Прву награду од 200 долара добила је Ивана Врцељ, другу награду од 150 долара добила је Јулијана Шапоња, а трећу Тамара Конески.

Овом приликом у цркви је постављена и изложба икона коју су заинтересовани разгледали током читавог дана. Српски иконописац Петар Стефановић одржао је занимљиво предавање и практично показао како настаје православна икона. Свирајући старе српске инструменте - фрулу, двојнице, кавал и трубу - госте је одушевио Ратко Колобарић, уметник и специјални гост из Републике Српске.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска