Састанак Епископа ваљевског Милутина са директорима школа

Састанак Епископа ваљевског Милутина са директорима школа
Састанак Епископа ваљевског Милутина са директорима школа
Састанак Епископа ваљевског Милутина са директорима школа
Састанак Епископа ваљевског Милутина са директорима школа

У уторак 29. маја, у манастиру Лелић одржан је, трећу годину за редом, састанак Епископа ваљевског Г. Милутина са директорима основних и средњих школа са територије Епархије ваљевске. Састанку су поред Његовог Преосвештенства Г. Милутина и више од четрдесет директора средњих и основних школа, присуствовали: архимандрит Авакум, домаћин скупа и игуман манастира Лелић, госпођа Снежана Павловић испред Министарства просвете и науке, Верољуб Лазаревић, начелник Школске управе Ваљево, протојереј-ставрофор Митар Миловановић, надзорник за верску наставу Епархије ваљевске, протојереј Милан Ристивојчевић, координатор за веронауку Епархије ваљевске, као и локални координатори за веронауку.

Окупљене је најпре поздравио протојереј Милан Ристивојчевић који је своје обраћање започео благодарењем: Слава Богу за све. Потом је захвалио присутнима што су одвојили време да, по кишовитом дану али као таквом и благодатном, дођу на овај састанак. Подсетивши на велику важност личног сусрета и директног разговора, он је окупљене позвао да узму активног учешћа и да својим предлозима побољшају сарадњу Епархије ваљевске са школским установама. Своје уводно и поздравно слово он је завршио представљањем програма састанка и позивом Његовом Преосвештенству Г. Милутину да се први обрати гостима.

Владика Милутин је у уводном делу поздравио све присутне и захвалио се на сарадњи. Скренуо је пажњу да ће његово обраћање бити у духу јеванђелске проповеди, јер то је примарана дужност сваког Епископа и пастира Цркве. Јеванђелско проповедање и живљење не искључују световно знање и образовање, већ напротив, оно га подразумева. Епископ је подсетио на светог Николаја Охридског и Жичког који је диван пример синтезе световних и јеванђеоских знања. Као што се световно и јеванђеоско знање не искључују, исто тако Црква и школа нису супростављене једна другој, поготово ако имамо на уму да је кроз нашу историју веома често Црква била носилац просвете. Сарадња Цркве и школе мора се огледати пре свега у складним односима директора и вероучитеља. Мора се стално имати на уму одговорност коју пред Богом имају и једни и други за поверену децу. Епископ је искористио прилику да изрази забринутост за све мањи број деце у нашим школама.

Испред Министарства провете и науке окупљенима се обратила госпођа Снежана Павловић. Њено дугогодишње искуство у раду Министарства просвете веома је обогаћено и преданим радом у обуци вероучитеља у погледу метода и технике рада, али и личним црквеним искуством. Она је изнела проблеме са којима се суочавају и вероучитељи и директори школа. Директор је одговорна личност која мора водити бригу о свим својим колегама и старати се да имају одговарајући број наставних часова. Страх од губитка посла је данас, више него икада, постао примарни страх већине људи. Са друге стране, борба за радна места не сме никако бити на уштрб неких других, најчешће изборних предмета. Она је позвала све присутне да мирно решавају све тешке проблеме са којима се веронаука и школе сусрећу, али и подсетила да увек морамо имати на уму једну истину: постојање и просветних радника и вероучитеља мора бити у потпуности у функцији деце.

Своје надахнуто излагање о улози наставника и школе у неговању традиција и обичаја завичаја изнела је и госпођа Ана Савковић, директорка О.Ш. „Нада Пурић“ из Ваљева. Основа овог излагања била је подстицај на чување и неговање верског и националног идентитета. Овај идентитет је данас више него угрожен и улога је и Цркве и школе да својим трудом традицију и културу нашег народа стално предају новим генерацијама. Добар пример очувања идентитета нашег народа предстаљају бројне манифестације које се организују у нашој епархији. Њихов циљ је веома битан, да људи једни међу другима поврате осећај припадности и заједништва.
Господин Дражан Милосављевић, дипломирани педагог, говорио је о потреби веронауке у савременом друштву и позицији овог предмета у основној школи. На основу богатог личног искуства он је изнео веома интересантна запажања. Потешкоћу за веронауку представља то што она у школама има свој опозит, грађанско васпитање. Постојање једног оваквог предмета је сувишно, будући да васпитање представља саставни део сваког наставног премета. Господин Милосављевић је указао на велики недостатак истраживања о резултатима верске наставе. Предложио је Епископу и свима присутнима да се предузму кораци у циљу покретања ових истраживања. Она би била веома корисна уколико желимо да што више побољшамо веронауку у школама. За крај, напоменуо је и да његово микро истраживање показује да су деца у великој мери задовољна веронауком и да сматрају да на веронауци добијају и више од онога што очекују.

Директор Пољопривредно-хемијске школе из Обреновца, господин Драгољуб Златановић искористио је прилику да у своме обраћању укаже на неке конкретне чињенице о веронауци у школама. Чињеница је да је вероучитељима потребна едукација у педагошком смислу и да они треба више да се активирају у свим сегментима рада школе. По његовом мишљењу, веронаука је сваке године све боља, а број деце који је за њу заинтересован све већи. Експанзија предмета верске наставе у једанаест година постојања је веома добра.

Протојереј-ставрофор Митар Миловановић подсетио је присутне на време када је увођена верска настава у школе. Много је труда и енегрије уложено да она данас има овако задовољавајуће резултате. Ваљевска епархија има највећи проценат деце која похађају верску наставу, од свих Епархија Српске цркве, а тај податак није случајан. Он је плод рада свих задужених на пољу веронауке у нашој Епархији, али и директора школа који својим односом доприносе доброј сарадњи.

За крај, присутнима се обратио и начелник школске управе Ваљева, господин Верољуб Лазаревић, који је нагласио значај оваквог окупљања и интезивне сарадње. У наставку скупа је уследила отворена дискусија око свих питања која су везана за сарадњу директора и вероучитеља. Изнесено је доста конструктивних предлога који могу унапредити ову сарадњу.

Ово саборовање завршено је у веома личној и непосредној комуникацији свих окупљених. Она је настављена и уз трпезу љубави коју је са доста труда припремила братија манастира Лелић. Да је братија овај труд поднела у љубави и са радoшћу, посведочио је и архимандрит Авакум позвавши на крају све присутне да и следеће године буду гости манастира Лелић.

Обраћање Г. Дражана Милосављевића, дипл. педагога из Лајковца,
на годишњем састанку Епископа Милутина са директорима основних и средњих школа на подручју Епархије ваљевске

Дарко Ђурђевић, вероучитељ

Извор: Епархија ваљевска

Састанак Епископа ваљевског Милутина са директорима школа
Састанак Епископа ваљевског Милутина са директорима школа
Састанак Епископа ваљевског Милутина са директорима школа
Састанак Епископа ваљевског Милутина са директорима школа