Патријарх српски Г. Иринеј: Помолимо се Богу да завлада љубав

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј позвао је српски народ као хришћане да шире љубав, оно што је Господ Христос понудио овом свету, јер је то оно што нам даје радост и даје смисао нашем животу.

"То је оно што Господ жели, односно нуди, да прихватимо Његову вољу као закон", истакао је Патријарх српски Г. Иринеј вечерас у пригодној бесједи у катедралном храму Светог апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу.

Патријарх је рекао да ће свако одговарати пред Богом и својом савјешћу за своја дјела, истичући да је српски народ позван да чини добра дјела и да је то оно што ће остати иза нас, док је све друго пролазно.

"Помолимо се Богу да завлада љубав, пре свега међу нама Србима православнима, и међу свим народима и да се она шири и проповеда", истакао је Патријарх Иринеј. Његова Светост је рекао да оно што је зло треба препустити Господу Богу, јер је он једини праведни судија. "Нека Господ Бог да да љубав завлада у овом свету, а завладаће ако у нама свима буде присутна вера, јер без вере нема ништа доброга", нагласио је Патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј рекао је да му је драго што је данас овдје са вјерујућим народом и што може да га поздрави као народ вјере, љубави, народ који гаји своју традицију, а то је оно што нас све овдје краси да покажемо своју љубав, прије свега, према Богу.

“Ја долазим као свој међу своје, долазим међу вас са вером и љубављу наших светих праотаца и отаца који су нас учили доброти и да волимо своју веру, свој народ, да волимо и друге са којима делимо лепоту овога света“, рекао је Патријарх Иринеј. Он је напоменуо да то од нас очекује Господ и наш Свети Сава, духовни отац нашега народа који је пролазио многе крајеве света и који је увек долазио као свој својима. Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј изразио је захвалност Преосвећеном Епископу бихаћко-петровачком Г. Хризостому и окупљеном народу за добродошлицу која му је указана и приређена у Босанском Петровцу.

Владика бихаћко-петровачки Г. Хризостом изразио је захвалност Његовој Светости Патријарху српском Г. Иринеју за посјету Епархији бихачко-петровачкој, која се након протеклог рата потпуно обнавља благодатошћу Божијом.

"Ова Епархија је 1995. године потпуно нестала, али је благодатошћу Божијом и великим трудом и напором наших свештеника и народа који се вратио на своја огњишта - она настала данас из пепела“, истакао је Владика Хризостом. Он је рекао да се вјерујући српски народ труди да буде заиста народ коме ће се Свети Сава и свети наши преци обрадовати. Владика Хризостом је на крају своје поздравне бесједе позвао Његову Светост Патријарха српског Г. Иринеја да благослови српски народ који га са љубављу, радошћу и пуним срцем и душом овдје очекује.

Свечани дочек Патријарха српског Г.  Иринеја организован је у катедралном храму Светог Петра и Павла у Босанском Петровцу гдје је служена доксологија.

Извор: Срна