Старо Грацко: Тринаеста годишњица масакра над четрнаесторицом српских жетелаца

Старо Грацко: Тринаеста годишњица масакра над четрнаесторицом српских жетелаца
Старо Грацко: Тринаеста годишњица масакра над четрнаесторицом српских жетелаца
Старо Грацко: Тринаеста годишњица масакра над четрнаесторицом српских жетелаца
Старо Грацко: Тринаеста годишњица масакра над четрнаесторицом српских жетелаца

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Теодосије служио је јуче парастос четрнаесторици српских жетелаца у Старом Грацку код Липљана, који су пре тринаест година брутално убијени на пољу недалеко од села. Реч је о једном од највећих злочина почињеним над Србима од доласка међународних снага на Косово и Метохију, чији починиоци до данас нису пронађени.

Парастос пострадалим жетеоцима пред спомен плочом постављеној на школи у центру села служио је Епископ рашко-призренски Г. Теодосије, а њихови најближи, родбина и пријатељи одали су им пошту полагањем цвећа и паљењем свећа. Због страха за своју безбедност они нису излазили на гробље на којем су сахрањени њихови пострадали сродници, јер су претходних година споменици рушени, а на гробљу су у више наврата проналажене мине.

Владика Теодосије је у својој беседи након парастоса рекао да су на данашњи дан настрадали жетеоци живота убијени од руку које су око себе сејале смрт. „Сећамо се људи који су животе положили не у борби и рату, већ зато што су били Срби и што су живели овде. Њих 14 су убијени од стране злих људи, на њиви док су били на жетви и сабирали жито за живот да би прехранили своје породице. Своје животе изгубили су од руку оних који нису волели да живе и који су сејали смрт око себе“, казао је Епископ Теодосије. „Они су се уврстили у ред многих мученика Цркве Христове. Знамо колико је мученика на овом простору Цркви Божјој своје животе дало за истину и правду, не желећи свој привремени земаљски живот, јер су хтели да сачувају свој образ, име и веру. Зато је наша нада да ће им Господ подарити утеху и вечни живот“, додао је Владика.

Драган Одаловић, отац убијеног Андрије, изјавио је присутним новинарима да бол са годинама не бледи, већ бива све јачи. Одаловић каже да највише од свега погађа чињеница да се о починиоцима ни данас ништа не зна иако је било пуно обећања да ће се овај случај расветлити. “Пред свадбу је погинуо. Пуно је туге и бола. Од извештаја који смо добили прве године, до данас ништа не знамо. Нико ништа неће да нам каже, кажу то је политички проблем", каже Драган. Славица Јанићијевић је изгубила, брата Новицу који је тада имао седамнаест година, оца Момчила и стрица Милета. “Нема никаквих нови детаља о томе како су настрадали. Они нису убијени, већ масакрирани. Нико није одговарао. Највећи кривци су војници КФОР-а који нису хтели да их обезбеђују на њивама”, рекла је Славица.

На њивама у селу Старо Грацко, 23. јула 1999. године из заседе је убијено 14 Срба. Најмлађи од њих имао је седамнаест година. Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепшић.

Извор: Епархија рашко-призрнеска