Кикинда: Сабор као летовање

Православна Црква о свом трошку угостила стопедесеторо деце на шестодневном Духовном сабору

Православна црква у Кикинди и овог лета осмислила је занимљиве садржаје за најмлађе. Шестодневни, четврти по реду, Духовни сабор окупио је око 150 основаца. У предивном амбијенту новог, недовршеног храма Светих Козме и Дамјана, деца су под будним оком свештеника и волонтера, углавном просветних радника, дневно проводила по пет часова. Нису, наравно, дангубила. Напротив. Било је, сви малишани се слажу, као у школи, али у опуштеној атмосфери, без “морања”, наставничке строгоће и оцењивања. На њихову, али и на родитељску радост, јер ће већини учесника ово бити одговарајућа замена за летовање, па још и - бесплатно. Посебно је импресивна била њихова завршна приредба, коју је пратило неколико стотина одраслих.

Неодољива радост давања

- Ово је, заиста, дивна манифестација. Има ли ичег лепшег од ове слике раздрагане младости. На тренутак сам занемарила породичне обавезе да, као што то чиним од првог оваквог окупљања, допринесем да манифестација буде што успешнија. Себи сам наметнула ову обавезу, која и мени помаже, јер ме духовно обогаћује. То је та неодољива, узвишена, радост давања - прича учитељица и песникиња Десанка Ристић, на Духовном сабору задужена за литерарне активности.

- Ми у цркви веома смо срећни што је сабор заживео, поставши неизоставни летњи догађај намењен младима у нашем граду - не скрива задвољство Бобан Петровић, старешина Храма Светог Козме и Дамјана, који је, иначе, покренуо ову манифестацију. - Деца у за време преподневног боравка имала све неопходно да им буде лепо. Подучавали смо их основним тајнама вере. Сви су били укључени у активности различитих радионица: цртали су и писали на задате теме, правили украсне предмете од цвећа и папира, надметали се у спорту, дружили се... И све то спроводили смо кроз неоптерећујућу игру. Захвалност дугујемо добрим људима, који су финансијски помогли да максимално угодимо дивним дечацима и девојчицама.

Занимљиве садржаје осмислили су и спровели вредни активисти, углавном просветари: Десанка Ристић, Ивана Богосављев, брачни пар Замуровић, затим Љиљана Богосављев, Санела Видовић, Биљана Новаковић... Све време су били уз децу.

Извор: novosti.rs, М. Иветић, 22. јул 2012.