Манастир Милентија: Драгуљ моравске школе

Обнова манастира из 14. века у Брусу испод Копаоника. Здање богатих ктитора било је кратког века, порушиле га бујице и земљотреси

Стручњаци Завода за заштиту споменика културе у Краљеву настављају јединствен пројекат у српској археологији и науци: обнова манастира Милентија из 14. века који се налази у подножју Копаоника на 13 километара од Бруса. Идеја је, како сазнајемо, да се комплетан манастирски комплекс систематски археолошки и архитектонски истражи, конзервира и обнови на основу остатака нађених на терену.

- Ушли смо у овај пројекат са намером да заштитимо, а најбоља заштита је обнова, будући да имамо примера где су урађене и обнова и конзервација, а да манастир није оживео - предочава за „Новости“ професор Мирко Ковачевић, руководилац конзерваторско-рестаураторских радова. - Надамо се да ће живот у манастиру оживети по окончању посла.
Наш саговорник је, још шездесетих и седамдесетих година, када је започето истраживање манастира, имао прилике да упозна овај мистериозни комплекс. Укупни инвентар моравске рељефне декорације броји чак 500 фрагмената, међу којима 300 већих.

Открића

Розета манастира, изливник култне посуде у облику коњске главе, оригинално средњовековно огњиште - само су неки од изузетних открића на овом комплексу, пронађених у претходне три године. Стручњаци се надају сличним вредним налазима у наредних 10 дана, колико ће трајати кампања на терену.

- После свих истраживања, започећемо и уградњу пронађених елемената у саме објекте - износи професор Ковачевић, који је у каријери водио више од 80 градитељских подухвата, укључујући и радове на Хиландару после пожара. - Све нове елементе саградићемо у белој боји, тако да ће и слабије упућенима одмах бити јасно шта је оригинал, а шта - реконструкција.

Пре две године у Заводу за заштиту споменика су обнову Милентије одредили као један од приоритета. Истражују се Црква Светог Стефана, трпезарија, монашке келије и други пратећи објекти.

- Бројни фрагменти камене декоративне пластике високог уметничког и занатског умећа, претежно са биљним и животињским мотивима, налазе се на терену и у музејима у Крушевцу и Београду, све њих ћемо објединити - каже за „Новости“ Гордана Гаврић, директорка Завода и руководилац археолошких истраживања које подржава Министарство културе.

Амбициозан пројекат покренуо је Одбор за обнову манастира Милентија основан 2004. године. Књижевник Љубиша Бата Ђидић, председник Одбора, износи да се историја манастира тек открива. - Знамо да је манастир био веома жив, да потиче с краја 14. и почетка 15. века, да је имао богате ктиторе, али да је био кратког века: бујица, земљотрес, нешто је довело до урушавања манастира, јер на комплексу имамо око два метра сачуваних зидина.

Извор: www.novosti.rs, С. Бабовић, 22. јул 2012.