У Светоархангелском манастиру на Михољској Превлаци одржан Сабор православне омладине

Светом Архијерејском Литургијом, коју је са свештенством служио Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, на празник Сабора Светог архангела Гаврила, у Светоархангелском манастиру на Михољској Превлаци код Тивта почела је традиционална црквено-народна манифестација 19. Сабор православне омладине.

Сабору је присуствовало мноштво вјерника, међу којима је била и госпођа Марина Јовићевић, генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом.

У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је казао да су се учесници сабора сабрали на мјесту гдје се Црква Божија сабирала и сабира од најстаријих, апостолских времена. „Од времена равноапостолних цара Константина и царице Јелене до времена Светог краља Стефана Првовјенчаног српскога који је обновио ову древну Светињу, и његовог брата, Светога Саве, архиепископа и просветитеља српскога, који је овдје утемељио ову Свету епископију, Свету Цркву Божју, зетску, црногорску, приморску“.

„Она је кроз вјекове свједочила Христа Господа и на другим мјестима, али посебно на овом мјесту, не само освештаним ногама апостолским, не само ногама Светих Божјих људи него и моштима Светих мученика. Као што је познато, овдје су у 15. вијеку мученички пострадали, отровани око 70 свештеномонаха и монаха ове Свете обитељи“, подсјетио је Митрополит Амфилохије.

Након литургије, учеснике сабора је поздравио предсједник Братства православне омладине, парох горњегрбаљски јереј МијаилоБацковић. Он је подсјетио на први Сабор који је овдје одржан далеке 1993. године, када је и кренула обнова запустјелог манастира на Михољској Превлаци и посебно је поздравио госте из Русије, представнике Синодалног одјељења Руске Патријаршије за рад са младима, као и конзула Србије госпођу Марину Јовићевић.

Сабор је настављен културно-умјетничким програмом у којем су учествовали гости из Русије, народни гуслари Славко Горановић и Илија Палдрмић, музичар Асим Сарван и здравичар и бесједник Вуко Кривокапић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска