Парастос жртвама усташких покоља у лето 1941. године

Не желећи да се - ни на тренутак - забораве велике жртве пре 71 годину мученички пострадалих предака, захвални потомци и благочестиви народ српске престонице сабрао се прошле суботе у цркви Светог Саве на Врачару.

Преосвећени Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Патријарха српског, служио је том приликом парастос свим православним Србима које су усташе у лето 1941. године побиле и бациле у јаме широм Херцеговине. Молитвени помен је служен на молбу потомака пребиловчких мученика, који окупљени у Српском националном друштву Пребиловци чувају сећање на 826 пострадалих пребиловачких Срба, од којих је 600 жена и деце убијено у Шурмановачкој јами у Међугорју.

Село Пребиловци, по трагедији која га је задесила 1941. године, постало је симбол стравичног геноцида српског живаља у Доњој Херцеговини, на простору између Чапљине, Стоца, Метковића и Љубушког, где су усташе у лето 1941. године побиле преко пет хиљада Срба. Пребиловци су, пре стравичног покоља, имали око хиљаду становника. Тог лета 1941. године, усташе су побили и у јаму бацили 826 мушкараца, жена, деце и стараца. Слична судбина задесила је и све Србе, не само у долини Неретве, већ и широм ондашње Независне Државе Хрватске. Пребиловачки мученици доживели су двострука страдања. Њихове кости извађене су из јаме и сахрањене у костурници подигнутој у том селу у лето 1991. године. Већ следеће 1992. године, црква - костурница је разорена бомбом која је разнела и расула кости мученика.

Беседећи окупљеном народу, Епископ хвостански Г. Атанасије је подсетио да су жртве у Пребиловцима и широм тадашње Независне Државе Хрватске мученички страдале само због тога што су биле православни Срби: - Али зато не би било добро да ми, сећајући се тих невиних жртава, осећамо гнев који би личио на ону духовну отрованост коју су злочинци носили у себи док су чинили злочине, истакао је Владика Атанасије.

Председник Управног одбора Српског националног друштва Пребиловци г. Миленко Јахура окупљене новинаре је подсетио да је ово редован годишњи парастос који се служи у цркви Светог Саве на Врачару: - Пребиловци и Врачар се на неки начин могу повезати по сличној судбини. Овдје су спаљене мошти Светог Саве. У Пребиловцима су спаљене мошти преко 4.000 Срба извађених из јама и 1991. године положене у спомен-цркву, а које су онда уништене са спомен-црквом да би се сакрили трагови злочина. Он је подсетио да је Општина Чапљина издала грађевинску дозволу за обнову Спомен-храма у Пребиловцима, који ће се радити по пројекту архитекте Предрага Ристића: - Надамо се да ће се наш народ, расељен по цијелом свијету, као и пријатељи и поштоваоци жртава одазвати и помоћи да се храм обнови, јер је његова обнова гаранција опстанка Пребиловаца и српског народа у долини Неретве.