Признање српском научнику, пиониру политикологије религије

Међународно удружење за политичке науке ИПСА (IPSA www.ipsa.org) јесте кровна светска институција на подрчју политичких наука. Формирана је 1949. године под патронатом УНЕСКО-а. Нема пандана у политичким наукама и мера је свега  што у тим наукама вреди. У стручном смислу њену кичму чине истраживачки комитети, обележени скраћеницом RC (Research Committees http://www.ipsa.org/research-committees/rclist). RC 43 је истраживачки комитет за политикологију религије. Његов борд директорâ управља свим активностима и одлучује о квалитету свега што се тиче политикологије религије на  светском нивоу.

Професор др Мирољуб Јевтић предаје политикологију религије на Факултету политичких наука у Београду од 1993. године, чиме је ова дисциплина по први пут уведена у наставу политичких наука у читавој Европи. Од 2009. професор Јевтић је члан борда директорâ Истраживачког комитета 43 (RC 43).

Ове године на 22. светском конгресу  ИПСА, одржаном у Мадриду од 8. до 12. јула, на састанку Комитета 43, професор Мирољуб Јевтић је по други пут изабран у борд директорâ Комитета 43 за још један мандат. Истовремено је био сазивач и председавајући панела „Савремени Блиски Исток са тачке гледишта политикологије религије“ (http://www.ipsa.org/events/congress/madrid2012/session/6372/panel/accepted). То је био први од седам панела колико их је  Комитет 43 имао.

На тај начин професор Јевтић је на нивоу светске организације за политичке науке признат као најодговорнији у проучавању односа ислама и политике.