Преображење Господње у Требињу

Празничним богослужењима и низом манифестација, Град и Црквена општина Требиње прославили су Свето Преображење Господње, крсну славу Града и Саборног храма, а Преображенске свечаности и ове године окупиле су у Требињу велики број гостију из Републике Српске, регије и свијета.

Свету Архијерејску Литургију на Свето Преображење Господње у Саборном храму служили су Пресвећена Господа Епископи Захумско- херцеговачки и приморски Григорије, умировљени Херцеговачки Атанасије и Аустралијско-новозеландски Иринеј.

Након Литургије, у порти храма обављено је традиционално ломљење славског колача и освештано прво грожђе, те одржан богат културно-умјетнички програм. У празничној честитки Владика Григорије у поручио је „да не будемо нељуди никада, а људи колико год више можемо“ и да овај велики празник увијек прослављамо „у радости и љубави, смирењу и у стрпљењу“.

„Данас је свети и велики празник, јер је Бог показао да воли овај свијет, да воли људе као своје најмилије и зато смо смо и ми овдје и увијек ћемо бити да се радујемо Светом Преображењу и један другоме“, рекао је Владика Григорије у бесједи.

Епископ Иринеј је рекао да се увијек дивио српском народу Херцеговине, како се сабира око својих свештеника и пастира и како на данашњи дан као једно биће, заједно и јединствено слави Преображење Господње.

Прослављање Светог Преображења Господњег, настављено је у Административној служби Града, гдје је крсни хљеб благословио Епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј.

У славској здравици градоначелник Требиња др Доброслав Ћук поручио је да Требиње своју крсну славу први пут прославља као Град, те да је тај статус потврда да је Требиње израсло у високо урбану средину и економски, административни, спортски, културни центар регије.

Честитке Требињцима упутио је и Драгољуб Матановић, изасланик премијера Србије Ивице Дачића, савјетник у кабинету предсједника Владе.

Преображенске свечаности настављене су вечерњом службом у Саборном храму и Литијом која је традиционално прошла улицама града, да би се, праћена бројним грађанима, зауставила на Тргу Слободе.

Окупљеним грађанима и гостима Града, славске честитке упутили су умировљени Епископ Г. Атанасије, Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије и градоначелник Требиња др Доброслав Ћук.

Прослављању крсне славе Саборног храма и Града присуствовали су бројни Требињци и њигови гости, међу којима је био и предсједник Републике Српске г. Милорад Додик.

Овогодишње Преображенске свечаности завршене су концертом групе „Легенде“, одржаним на Тргу Слободе.

Предвечерје празника Преображења Господњег у Требињу

У предвечерје празника Преображења Господњег, славе Саборног храма и града Требиња,  у граду који је био испуњен великим бројем гостију, који су овом приликом у Требиње пристигли са разних крајева земље и иностранства, одржано је више претпразничних манифестација. /фотогалерија/

Поводом Светог Преображења Господњег, славе Саборног храма и Града, те шест деценија постојања Музеја Херцеговине, у суботу 18. августа, у овој установи је отворена стална изложбена поставка „Културноисторијски развој требињског краја од X до прве половине XX вијека“.

Одржана је и традиционална манифестација „Требињски дани вина“ и „Сајам меда“, на којима су изложена вина познатих подрума са овог подручја, те пчеларски и воћарски производи. На самом отварању скупу су се обратили челници града Требиња, представници Удружења Винара и Удружења медара из Требиња, као и Епископ захумско-херцеговачки и приморски Г. Григорије.

„Култура Срба у Дубровнику 1790 – 2010″ назив је књиге - каталога која је представљена у башти под Платанима, у оквиру програма обиљежавања Светог Преображења Господњег. На промоцији књиге, која представља културно благо сакупљено у ризници Српске православне цркве Светог Благовештења у Дубровнику, учествовали су: Епископ захумско-херцеговачки и приморски Г. Григорије, директор Лексикографског завода из Загреба г. Влахо Богишић, те директор Архива Србије др Мирослав Перишић. Промоцији су присуствовали Епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј, Владика Атанасије, свештенство, те бројни гости и грађани Требиња. „Култура Срба у Дубровнику 1790 – 2010″ објављена је на ћириличном и латиничном писму. У оквиру синошње промоције приказан је филм јавног медијског сервиса РТС, настао у данима припремања „Изложбе о култури Срба у Дубровнику 1790 – 2010.“, која је у току у Архиву Србије у Београду.

Поводом празника Преображења Господњег, свечано је отворена и канцеларија непрофитне организације „Trebinje center CBC“ . Уз пригодан програм присутнима се обратио директор канцеларије Дејан Бошњак, а канцеларију је свечано отворила требињска „олимпијка“ Ивана Нинковић.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Преображење Господње у Требињу
Преображење Господње у Требињу
Преображење Господње у Требињу
Преображење Господње у Требињу
Преображење Господње у Требињу
Преображење Господње у Требињу
Преображење Господње у Требињу
Преображење Господње у Требињу
Преображење Господње у Требињу
Преображење Господње у Требињу
Преображење Господње у Требињу
Преображење Господње у Требињу