Слава манастира у Милтону

Слава јединог српског манастира у Канади прослављена је свечано у недељу, на празник Светог Преображења Господњег.

На манастирском имању у Милтону, надомак Торонта, по лепом времену, окупио се до сада вероватно највећи број православних верника – Срба, Руса, Украјинаца, Румуна - да прослави славу ове светиње. Пред више од пет стотина верника, у препуном храму, Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ канадски Г. Георгије, уз саслужење десет свештеника и два ђакона. Величанствену атмосферу овог молитвеног скупа улепшао је својим гласовима епархијски хор “Кир Стефан Србин” из Торонта.

У току Литургије у чин протојереја унапређен је парох западнокиченерски отац Душан Гњатић. Служен је и парастос жртвама зверски убијеним у долини Неретве у Херцеговини, као и страдалима у Крајини у последњем рату, у акцијама “Олуја” и “Бљесак”.

На значај овог великог празника подсетио је мудрим речима у својој беседи гост у Канади, прота Душан Нишковић, пензионисани клирик Епархије банатске.

У речима захвалности свима присутнима, домаћин славе, Епископ канадски Г. Георгије посебно је истакао хор “Кир Стефан Србин” чији су се чланови недавно вратили са поклоничког путовања по Светој Земљи. У име хора, диригент г-ђа Јасмина Вучуровић уручила је Епископу поклоне са овог путовања: седефни напрсни крст и икону Светог Ђорђа.

Прекрасно богослужење, литија око храма, освећење грожђа, ломљење славског колача – на торжествен начин обележен је овај величанствен дан за наше вернике у Канади. Дивна атмосфера пренела се након службе и на манастирски павиљон, где су сестре Савезног кола приредиле леп посни ручак.

Прослава манастирске славе почела је још у навечерје празника Светог Преображења, бденијем у манастирској цркви. Уз Епископа канадског Г. Георгија и Викарног епископа Румунске Православне Цркве у Канади Г. Јована Касијана, увек драгог госта наше Цркве, служили су сви српски свештеници из Онтарија, њих осамнаест, као и свештеници Румунске и Украјинске Цркве у Канади.

Кумови овогодишње славе били су Симо и Љиљана Роган из Милтона. Част за идућу годину припала је Драгославу Богићевићу из Мисисаге.

Извор: Епархија канадска

Слава манастира у Милтону
Слава манастира у Милтону
Слава манастира у Милтону
Слава манастира у Милтону
Слава манастира у Милтону
Слава манастира у Милтону
Слава манастира у Милтону
Слава манастира у Милтону