Мати Ангелина - слава храма у Туларима

Мати Ангелина - слава храма у Туларима
Мати Ангелина - слава храма у Туларима
Мати Ангелина - слава храма у Туларима
Мати Ангелина - слава храма у Туларима

12. августа (30. јула), 2012. лета Господњег, десете недеље по Духовима, Света Српска Православна Црква, молитвено прославља успомену на Свету преподобну мајку Ангелину Српску. Тог дана је црквена и сеоска слава у тамнавском селу Тулари. Храм у Туларима једини је у свесрпском православљу који је посвећен овој предивној светитељци, коју још, као ни једну другу, називамо мајком, на понос и радост Црквене општине Тулари, архијерејског намесништва тамнавског и Епархије ваљевске.

"Више него икад би требало да се угледамо на ову Божју угодницу, посебно данас када природа губи равнотежу услед греха људи и одбијањем послушања према Богу. Она није узалуд трошила своје речи, до доливањем уља за вечну светлост у Царству Христа Господа. Била је послушна Богу, свом мужу, који је такође међу светима Небеске Србије. Децу је васпитала у духу Христољубивог Православља, те и они се окитише венцима непролазне славе. То је света породица и пример пута каквим треба да ходимо..." – богонадахнуте су речи Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина изречене у архипастирској поуци верном народу Божјем у туларском храму.

Молитвено славље почело је свечаним дочеком Његовог Преосвештенства и Светом Архијерејском Литургијом. Свету Бескрвну и Животворјашчу жртву Господу Богу принео је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, а на спасење свеколиког Православља и рода српскога, посебно на Косову и Метохији. У овом Богоугодном делу саслуживали су му Архијерејски заменик архимандрит Петар, игуман свете каонске обитељи архимандрит Арсеније из Епархије шабачке, отац Михаило, игуман светог манастира Јовање, Архијерејски Намесник тамнавски о. Митар Миловановић, протојереј-ставрофор, о. Верољуб Глишић, протојереј-ставрофор, о. Аца Арсеновић, протонамесник, протођакон о. Дејан Трипковић и ђакон о. Саша Максимовић.

На светој литургији, у чин протонамесника, на предлог Архијерејског намесника тамнавског о. Митра Миловановића, Архијерејском граматом произведен је о. Зоран Лазаревић, старешина Храма у Туларима, за исказану несебичну жртву и љубав према мајци Цркви и подизању светога храма.

Архијерејским граматама, а за ревновање у вери, несебичној љубави и помоћи у фрескописању храма, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин наградио је г. Србољуба Димитријевића из Тулара, г-ђу Миријану Бојић такође из Тулара, брачне парове г. Жељка и г-ђу Славицу Маловић из Бјеле (Црна Гора) и г. Жељка и г-ђу Александру Лалушић из Новог Сада, охрабривши их да истрају у започетом делу позвавши и друге људе добре воље да им се придруже на славу Богу и Мајци Ангелини.

Литијом око храма, освећењем славског жита и ломљењем славског колача уследио је пригодан културно-уметнички програм. Посебну пажњу и одушевљење свих присутних у прелепој и препуној порти, изазвали су ученици основних школа из Варне и Поцерског Метковића код Шапца, који себе поносито и подигнуте главе називају "Христовим војницима", што и јесу. Глумом и рецитовањем, онако мали а велики људи, подсетили су нас на однос младих према Богу, одласку на света Богослужења, према старијима од себе и савременој моди, па су често бивали награђени аплаузима али и осмесима.

У програму су учешћа узели, као и сваке године, КУД "Тамнава" одигравши неколико игара из Тамнаве и околине.

На трпези љубави поздравним словом обратио се Архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота о. Митар Миловановић, захваливши се најпре Његовом Преосвештенсту на духовној бризи и поукама, архимандритима, свештенству и присутним гостима из свих крајева Србије, међу којима по први пут није био г. Сава Сарић, професор из Уба, родом из Тулара, најзаслужнији човек за изградњу туларског храма. Он је на далеком путу, али ипак присутан међу нама. Честитајући добитницима Архијерејских грамата, прота је изразио наду да ће храм на прослави десетогодишњице бити у целости осликан, а ученицима из Варне и Поцерског Метковића да врше своју мисију где год им се укаже прилика, јер такви су будућност Србије.

У завршној речи Владика Милутин подсетио нас је о значају Свете земље Косова и Метохије, колевке и будућности. Свако јутро потребно је да се сетимо Косова и Метохије и његових страдалника и мученика, јер једна суза дечија потреса Небеса, а камоли нешто веће што се свакодневно на Косову и Метохији догађа пред очима "демократског света двадесет првог века". Молитвама Богу, а не осветољубивошћу, и ми ћемо се, као и Јевреји који никад не заборавише Јерусалим, вратити на Косово и Метохију, на своје.

Овим је завршено овогодишње молитвено славље у част Премилог Господа и Његове Светитељке Преподобне Мајке Ангелине Српске у Туларима код Уба. Слава Богу за Све!

вероучитељ Александар Мандарић

Извор: Епархија ваљевска