Италијан Франческо Скарфи oчаран Косовом и Метохијом

Од 1999. године, када је први пут посетио Косово и Метохију Италијан Франческо Скарфи стално се враћа. У последње време, већи део године борави у тамошњим манастирима, а у Високим Дечанима се чак и крстио.

Италијан Франческо Скарфи, пореклом са Сицилије, однедавно је православац и крстио се у Високим Дечанима. Као заљубљеник средњовековног градитељства и фрескописа, прво је походио манастире на југу централне Србије, а затим се из Приштине упутио у Високе Дечане, подно Проклетија.

"Кад сам открио манастир Високи Дечани и кад сам чуо звона са куле прожимала су ме посебна осећања, која не могу да опишем речима. Од тада овде остајем много дуже", каже Скарфи.

Италијан се присећа сусрета са децом из енклава надомак Високих Дечана којима је поклонио лопту којом се играју утакмице у италијанском фудбалском првенству. "Открио сам да деца на Косову и Метохији, одкад Новак Ђоковић  игра тенис, више воле рекете, па сам решио да им их донесем из Италије. Један дечак заплакао је од среће када је дошао у манастир Дечани и добио рекет", прича Скарфи.

Поред многих донација Србима у енклавама, посебно најмлађима, Франческо Скарфи је иницирао и оснивање Друштва пријатеља манастира Високи Дечани, са седиштем у Риму. Он се у Високим Дечанима и крстио.

"Када дође време да се вратим у Италију, тешко ми је да објасним све оно што осећам док сам на Косову и Метохији", каже Скарфи, додајући да би то схватили људи морају да дођу и доживе.

"Сувенир који носим садржан је у позиву. Пођите са мном на Косово и Метохију. Видите вашим очима и осетите срцем", рекао је Италијан.

Извор: РТС