Свештеници у Војсци Србије

После касарни у Београду и Новом Саду, и у касарни "Растко Немањић" у Панчеву одређена је просторија која ће бити преуређена и користиће се у богослужбене сврхе. На прошлогодишњој прослави Видовдана у Нишу, потписан је Споразум о увођењу свештеничке службе у Војсци Србије, а 28. јуна ове године, Његово Преосвешетнство Епископ јегарски Г. Порфирије и начелник Генералштаба Љубиша Диковић разговарали су о примени споразума.

Увођењем свештеничке службе у Војсци, у српску армију враћају се традиционалне вредности; како се верује, војни свештеници унеће у касарне дух родољубља и духовности.

"Врло брзо ћемо у војсци почети са вршењем верске службе и то ће сигурно утицати на боље и оперативније деловање наших војника", рекао је пуковник Стевица Карапанџин.

У току су припреме за пријем прве групе војних свештеника и верских службеника.

"Ако Бог да чим одредимо места за богослужења кренућемо и у адаптацију тих простора која ће у будућности бити претворена у капелице за војнике", рекао је Епископ јегарски Порфирије.

Верска служба у српској војсци уведена је 1839. године, за време кнеза Милоша, по чијем су закону дефинисани услови под којима се у војсци обављају верска служба и дужности војних свештеника.

Извор: РТС (Горан Јовичић)