Вести из Епархије крушевачке

Вести из Епархије крушевачке
Вести из Епархије крушевачке
Вести из Епархије крушевачке
Вести из Епархије крушевачке

Крушевац - У суботу 18. августа 2012. године, када Црква Христова прославља Претпразнство Преображења Господњег, Епископ крушевачки Господин Давид служио је Свету Литургију у цркви Лазарици уз саслуживање свештенослужитеља ове цркве. Након Свете Литургије приготовљена је Трпеза љубави.

Расина - Црква Покрова Пресвете Богородице и ове године је свечано прославила празник Преображења Господњег. Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Адам Стевановић, бивши парох покровски уз саслуживање протонамесника Милана Вељковића и протопрезвитера Саше Величковића, сабрата Покровске цркве. Света Литургија је завршена причешћем верних и освећењем грожђа.

Метође - У петак 17. августа 2012. године Епископ крушевачки Г. др Давид посетио је Метође, место подно Копаоника, као и бруски крај. Из кaњoнa, пa прeкo брдa и прeвoja, стрмим кoзjим стaзицaмa стижe сe пoд сaму литицу, вeртикaлнo успрaвљeну и скривeну у густишу. У њeнoм дoњeм дeлу je нeвeликa пeћинa, a у пeћини свeтилиштa. Maлa црквa смeштeнa у стeни нaстaлa je свaкaкo у турскo врeмe. Tу су људи oвих крajeвa, криjући сe oд Tурaкa, дoлaзили у збeгoвe, пa и црквицу урeдили у сaмoj литици. Пoсвeтили су je свeтoм Meтoдиjу, вeликoмучeнику, eпискoпу грaдa Пaтрe Ликиjскe. У свojoj књизи "Житиja свeтих" aрхимaндрит др Jустин Пoпoвић изнoси живoтoпис oвoг свeцa кoгa су нeзнaбoшци пoгубили 322. гoдинe збoг прoпoвeди Христoвe вeрe. Истичe гa кao вeoмa мудрoг и учeнoг чoвeкa и списaтeљa. Вeкoвимa, свaкoг 3. jулa, нa дaн Св. свeштeнoмучeникa Meтoдиja, сaкупљao сe oвдe нaрoд, дoлaзиo у пeћину, мoлиo сe Бoгу и из мaлoг слaпa вoдe кoja извирe у сaмoj црквици трaжиo лeкa рaзним бoљкaмa и слaбoстимa. Taj дaтум je 1504. гoдинe зa рудaрe биo свeти дaн. Tурци су их нaтeрaли дa уђу у oкнa и кoпajу руду. Нaступилo je вeликo нeврeмe. Грoм je зaпaлиo рудник. Mнoгo je рудaрa нaшлo смрт у пoжaру и урушeним oкнимa. Oстaлo je сeћaњe и сaбoрoвaњe дo дaнaшњих дaнa, a прилaзe и улaз у пeћину урeдиo je Нaциoнaлни пaрк. Црквицa и oвaj крaj нaзивajу сe Meтoђe, пeћинa сe нaлaзи нa висини oд 1.450 мeтaрa, a пo нeким прeдaњимa тo култнo мeстo je нaстaлo joш у трeћeм вeку. Нa зиду je фрeскa св. Meтoдиja, a нa кoмaду кaмeнa сликa Бoгoрoдицe сa мaлим Христoм. Aутoр je Mирjaнa Jaблaнoвић из Maтaругa. Кaд сe сa oбрoнaкa Meтoђa пoђe уз Гвoздaчку рeку, гoрe при врху, нaлaзи сe гejзир. Висoк je нeкoликo мeтaрa, млaз вoдe пoд притискoм дижe сe у висину, oкoлo je густa листoпaднa шумa и призoр je зaистa oчaрaвajући. Гejзир сe, кaжу, пojaвиo прe нeкoликo дeцeниja и устaлиo сe. Кoличинa вoдe кoja избиja из зeмљe и њeгoвa висинa сe нe мeњajу. (Преузето сa сajтa: infokop.net)

Дана 16. августа 2012. године у поподневним часовима Епископ крушевачки Давид посетио је парохију лучинско-браљинску где су га дочекали надлежни парох о. Растко Петковић и г. Томислав Голубовић. Након обиласка храма и парохијског дома, епископ је наставио пут ка Мојсињској гори где је обишао цркве и изворе познате на том месту. Епископ је прво обишао храм Св. Саве, место где се некада налазио манастир. Ту се задржао неко време у разгледању и разговору са присутнима, а затим је наставио пут ка цркви светог Николе. Црква светог Николе налази се на прелепом месту, и ту по мишљењу епископа постоје изузетни услови за оснивање манастира. Храм се налази близу пруге и близу реке Мораве која даје посебну чар самоме амбијенту. Посебан утисак како на самога епископа тако и на све присутне оставио је храм посвећен Покрову Пресвете Богородице који се налази у виноградима. Близу самога храма који је у лепоти опасан дугачким виноградима налазе се извори питке воде. Храм који је епископ Давид посетио у само предвечерје посвећен је Св. мученици Недељи, и ту је очаран призором остао неко време. На повратку за престони Крушевац епископ је са својом пратњом, обишао храм и парохијски дом у Сталаћу, где нас је дочекао и угостио парох о. Горан Радивојевић. (презвитер Милан Антонијевић)

Багдала - Крушевац има шуму која је удаљена  два –три километара од строгог центра града. Она започиње са црквиштем Светог Ђорђа. Према сведочењу верника који живе у близини Црквишта овде је некада била црква. Трагови негдашње цркве се и данас могу видети, јер је сачуван под од опеке као и део камених стубова на улазу у цркву. Ову цркву на изричит захтев власти педесетих година прошлог века, према сведочењу очевидаца, порушили су штићеници В.П. дома Крушевац. Наиме, нико није хтео да учествује у рушењу ове светиње, па су власти ангажовале домце. Сачуван је и део опеке са цркве која је тада порушена. Ово црквиште у народу данас ужива велико поштовање. Овде се на Ђурђевдан прославља црквена слава и колачар је познат више година унапред. Мени је као надлежном пароху управник В. П. дома Крушевац, када је чуо трагичну историју овог светог места, обећао да ће домци учествовати у обнови ове светиње. „Родите род достојан покајања“ (Мт. 3,8). Епископ крушевачки Г. др Давид дао је благослов да се предузму сви потребни кораци како би ово свето место што пре оживело. (протојереј Драгић Илић)

Крушевац - На молбу верника Пете крушевачке парохије Епископ крушевачки Г. др Давид са свештенством освештао је стамбену зграду у насељу ''Расадник 2''. Ова зграда усељена је 1978. године и до 16. августа 2012. године је чекала своје освећење. Епископа су дочекали житељи стамбене зграде предвођени надлежним парохом протом Драгићем Илићем. Сам чин освећења извршен је у приземљу зграде, а онда су свештеници кропили освештаном водом и помазивали јелејем довратнике ове деветоспратнице. Епископ крушевачки се обратио пригодном беседом верном народу апелујући да се стане на пут болестима зависности. Надлежни парох се у име својих парохијана захвалио Епископу крушевачком Г. Давиду на указаној части и освећењу стамбене зграде. (ђакон Перица Стојић)

Извор: Епархија крушевачка (Фото: Миљан Милетић)
 

Вести из Епархије крушевачке
Вести из Епархије крушевачке
Вести из Епархије крушевачке
Вести из Епархије крушевачке