Вести из Епархије бихаћко-петровачке

Вести из Епархије бихаћко-петровачке
Вести из Епархије бихаћко-петровачке
Вести из Епархије бихаћко-петровачке
Вести из Епархије бихаћко-петровачке

Осредак - Послије прославе Петровдана у Осредку код Цазина, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког Г. Хризостома почели су радови на обнови цркве Светих апостола Петра и Павла у овом мјесту.

Матавизе - На празник Преображења Господњег Епископ Хризостом је у поподневним сатима стигао на Матавазе како би са вјерним народом подјелио радост празника и служио вечерње, благословио кољиво, грожђе и преломио славски колач. Са Владиком Хризостомом стигли су и свештеници из Бихаћа, Крњеуше, Дринића и Велике Рујишке.

Босанска Бојна - Село Босанска Бојна је смјештено на граници са Хрватском, источно од Велике Кладуше. Као и већи дио Босанске Крајине и Бојна је катастрофално страдала у рату 1992-1995. године. Посљедице рата су не само видне већ и непревазиђене, јер је гро становиштва (разумије се српског) за свагда протјерано и расељено широм Србије, али и свијета. И поред те чињенице, православни народ предвођен Владиком Хризостомом и свештеником Карађорђем Дерајићем организовао се и обновио цркву Преображења Господњег. Ове године благости Господње у Босанску Бојну је за храмовну славу стигао и Владика Хризостом, који је по први пут служио Свету Литургију у овом храму. Овом приликом, Владика је рукоположио у чин ђакона Милоша Црепуљу из Бабића, Општина Шипово.

Колунић - Празник Преображења Господњег прослављен је на највеличанственији начин широм Епархије бихаћко-петровачке. Наиме, овај празник саборски се слави у Герзову код Шипова, Босанском Грахову, Великом Цвјетнићу код Дрвара, Колунићу код Босанског Петровца, Босанској Бојни код Велике Кладуше, Матавазима код Новог Града и Мајкић Јапри код Санског моста, док је пет храмова посвећено овом великом празнику и то у В. Цвјетнићу, Колунићу, Бојни, Матавазима и Мајкић Јапри. Као и претходних година, навечерје Преображења Господњег Преосвећени Владика је дочекао у Колунићу код Петровца гдје је служио празнично вечерње.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка