Хиљаде верника на прослави Пресвете Богородице Като Ксеније

Хиљаде верника на прослави Пресвете Богородице Като Ксеније
Хиљаде верника на прослави Пресвете Богородице Като Ксеније
Хиљаде верника на прослави Пресвете Богородице Като Ксеније
Хиљаде верника на прослави Пресвете Богородице Като Ксеније

И ове године је свечано прослављен празник манастира Пресвете Богородице Като Ксениас Алмиру, оданије празника Успења Пресвете Богородице. Хиљаде верника из целе Тесалије испунило је велику порту старог манастира да учествују у богослужењима и да се поклоне Светој и чудотворној икони настојатељнице и заштитнице Свете Митрополије Димитријаде и Алмира, Богородице Ксениас.

У прослави су учествовали чланови представници православних помесних Цркава из Москве, Србије, Румуније, Бугарске и Кипра, који бораве у нашем крају, у намери да учествују у петодневном разговору о напредку верског туризма у Магнисии. Такође је учешће узео велики број клирика као и начелник области Тесалије г. Костас Агорастос и председник Општине Алмира г. Евангелос Хатзикириакос.

На празничном бденију началствовао је Преосвећени Епископ подољски Г. Тихон. Божију реч је проповедао архимандрит Јеронимос Пилиотис, протосинђел Архиепископије Кипра, који је поново потврдио подршку цркве Кипра Грчком народу и њено настојање да и даље шаље велике количине намирница (хране) у Свете Митрополије Грчке цркве, као и у локалне цркве као подршку њеном друштвеном раду.

Лично је, са своје стране, цркви Кипра захвалио Високопреосвећени Митрополит Димитриаде и Алмира, због њене веома важне и људске помоћи нашој Митрополији и навео је и настојање за обнову, у земљотресу 1980. године, уништеног старог манастира истичући да ће од стране Митрополије бити учињено све што је у људској моћи да се манастир поново сагради и обнови. Молимо се Пресветој Богородици да нам помогне у нашим напорима и надамо се да ће они који су одговорни помоћи да се обнови манастир центар црквеног и друштвеног живота алмирског краја у скорој будућности.

На свети дан служена је Света Литургија, коју је служило више Архијереја уз началствовање Митрополита Димитриаде Г. Игнатија. Божију реч је проповедао Епископ подољски Г. Тихон, који се осврнуо на важност и значај овог светог места у животу Православне Цркве, надвременски, чији је центар Света Литургија.

Митрополија Димитријаде и Алмира - www.imd.gr

Извор: Епархија врањска