Преображење Господње у Прилужју

Пред око 500 окупљених мештана Прилужја, али и околних места средњег Косова, Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Милија Арсовић. Након литије, преломљен је славски колач Општине Вучитрн-Прилужје и Културно-уметничког друштва Абрашевић из Прилужја. Следеће године домаћини славе биће мештанин Драгиша Здравковић и Основна школа „Вук Караџић“ из Прилужја, на челу са директором Срђаном Здравковићем.

Културно-уметничко друштво „Абрашевић“ представило се са пар занимљивих игара, а неколико извођача, из Културно уметничког друштва „Копаоник“ из Лепосавића неким од наших најлепших изворних песама. Празновање Преображења је затим завршено свечаним ручком.

Камен темељац за храм Преображења господњег у Прилужју је постављен 3. јуна 2006.године, а храм је завршен и освештан на Преображење 2008. године, да би прошле 2011. године, такође на празник Преображења био освештан и живопис храма. Први храм подигнут јужно од Ибра на Косову и Метохији после 1999. године, самоиницијативно су почели да граде мештани Прилужја, и успели су у том свом подухвату захваљујући свом раду и труду, али и свесрдној и правовременој помоћи Јавног предузећа Површински копови „Косово“ Обилић.

Иначе, обележавање Преображења Господњег у Прилужју, и ове године започело је неколико дана пред сам празник сада већ традиционалним „Данима Преображења“.

Извор: Епархија рашко-призренска