Прослава Велике Госпојине у Далмацији

Прослава Велике Госпојине у Далмацији
Прослава Велике Госпојине у Далмацији
Прослава Велике Госпојине у Далмацији
Прослава Велике Госпојине у Далмацији

Манастир Крупа - На празник Успења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крупи уз саслужење свештенства и монаштва Епархије далматинске.

У својој беседи Епископ Фотије је говорио о значају празника Успења Пресвете Богородице нагласивши да је Успење Нова Пасха, Нови Васкрс, јер је Пресвета Богородица на овај дан телом вазнесена на небеса показујући и указујући на свеопште Васкрсење мртвих приликом другога доласка Христовога.

После Свете Литургије извршено је резање славскога колача, а потом је манастир Крупа припремио трпезу љубави за све госте. Између осталих на трпези љубави су били присутни др Анте Жупан градоначелник града Обровца, гђа Рајка Ранђеловић дожупан Задарске жупаније, представници СНВ-а из Задра, представници локалне српске заједнице из Задра, Обровца и Ервеника и господин Илија Крнета саветник у Министарству унутрашњих послова и многи други гости из земље и иностранства.

Имотски - На Велику Госпојину, којој је посвећен Саборни храм у Имотском, служена је Света Литургија којој је присуствовао велики број вјерника како из Имотске крајине тако и из расејања.Свету Литургију је служио надлежни свештеник Драган Михајловић. Велики број вјерника, међу којима већи број дјеце, приступио је Светој тајни Причешћа. По завршетку свете Литургије пререзан је славски колач и освећено жито, а потом учињен трократни опход око цркве.Трпеза љубави је припремљена за све присутне вјернике у  Ц.О. Имотски.

Шибеник - На Празник Успења Пресвете Богородице, који је слава Саборног храма у Шибенику, парох шибенски протонамјесник Милорад Ђурђевић служио је Свету Литургију у Саборном храму. Светој Литургији је присуствовао велики број вјерника. По традицији, поред православних долазе и многи римокатолици који су завјетни Пресветој Богородици и Њеном данашњем Празнику. У Саборном храму се налази чудотворна икона Пресвете Богородице пред којом се многи моле и налазе утјеху у својим невољама. Током Великогоспојинског поста чудотворна икона Пресвете Богородице се поставља на средину храма, а током  поста до Празника Успења служи се Молебни Канон (Акатист) Пресветој Богородици, током којег могобројни вјерници долазе и моле се пред иконом. У знак благодарности Пресветој Богородици, за многе услишене молитве, вјерници даривају икону разним накитом (златним и сребрним).

На Светој Литургији многобројни вјерници, а нарочито дјеца,приступили су Светим Тајнама Тијела и Крви Христове. На крају Литургије благословен је славски колач и славско жито које је потом уз нафору дијељено сабраном народу као благослов.

Извор: Епархија далматинска

Прослава Велике Госпојине у Далмацији
Прослава Велике Госпојине у Далмацији
Прослава Велике Госпојине у Далмацији
Прослава Велике Госпојине у Далмацији