Интервју са философом и бившим градоначелником Венеције - Италијо, спаси српске цркве на Косову и Метохији

Најутицајнији италијански дневни лист Коријере дела сера 25. марта 2004. на 15. страни, објавио је интервју са господином Масимом Каћаријем, философом и бившим градоначелником Венеције, поводом трагичних дешавања на Косову и Метохији, уништавању српских манастира и цркава, духовних вредности целог човечанства.

Министар Иностраних послова Фратини изјавио је јуче у Скупштини да је потребно је веће присуство Европе на Косову и Метохији најављујући да ће наредних дана на Косово и Метохијубити послато још 240 падобранаца. Али има и оних који, као филозоф Масимо Каћари оптужују Европу и Италију за "кривицу из незнања"; чини се да се нико не помера да би заштитио непроцењиво српско првославно културуно наслеђе коме прети уништење. Напади албанских екстремиста на древне српске религијске светиње се броје на десетине. Каћари подсећа на предивне цркве и манастире као што су Дечани, Пећ, Призрен, Витина, Урошевац и оптужује: "Говори се много о Европи и о њеним коренима, али без познавања културе. На Косову су изванредне уметничке вредности од важности за европску реалност. Уништење једног здања, са циклусом фресака изједначује се са масакром Светог Марка, Светог Вита (Vitale) или Светог Аполинара у Равени. То је исти ранохришћански простор под утицајем Византије".

Одакле долази ова ваша сензибилност?

Са универзитета. Као студент захваљујући професору Серђу Бетини, великом историчару ранохришћанске уметности у Падови, приликом једног путовања, открио сам предивни балкански православни свет и много сам везан за та сећања. Тешко је негде наћи тако вредне фреске укључујући ту и Атос.

Уништење религијских добара на Косову се наставља. Страхује се за Пећку Патријашију, за предивне Дечане...

И нико се не помера, ниједан италијански интелектуалац не говори. Ретки су примери као што је то професор Салваторе Сетис који је организовао једно излагање, али без посебне пажње. Само ћутање.

Зашто ?

Незнање. Пре свега наивност. Затим када стигну вести, кривица. Можда се мисли да су те цркве уметнички небитне. Можда неко има представу да се ради о некаквим кућерцима. Да ли би се сви подигли или не, када би неко уништио Светог Вита (Vitale)? Свакако да. Дакле имамо обавезу да реагујемо.

Многи европски интелектуалци су реаговали да би се избегло уништење Будистичких обележја од стране талибана...

Комично. То је доказ како овај свет држи главу у торби. За нас Европљане, циклус српских православних живописа је десет хиљада пута значајнији од будистичких.

Мислите да у овоме о чему говоримо свој утицај има и анти-српско културно обележје ?

Без сумње. Морамо да се супротставимо свим западним медијима који су често означавали Србе као крваве прогонитеље. Мало је њих направило разлику између Милошевића, између опседача Сарајева, између ратних деликвената етничког чишћења и српског народа. Биће много оних који ће сада да помисле: имају на својој савести геноцид и сада заслужују албанску освету на Косову. Праведан или погрешан рат, ово је била уопштена порука.

Ви имате на уму један апел, позив на мобилизацију ?

Понеке идеје су корисне али често, на жалост, буду остављене зубу времена. Потребно је покренути питање у одвојеној скупштинској расправи, јер говоримо о култури, а не о политици, како би се наша влада заложила да учини одговорним наше оружане снаге које су присутне на тим местима.

Мислите да се наша војска не залаже довољно ?


Можда нису довољно наоружани, можда недостају прецизна наређења. Заиста је нужно објаснити нашим војницима да ти манастири, те цркве, требају бити заштићене, као да je баш реч о Светом Марку. Чини ми се да је НАТО присутан са 18. 000 људи. Добро, али нека се покрену што пре. Кажу ми да је ритам уништења, 15 цркава дневно.

Паоло Конти