Госпојински сусрети - фестивал црквених хорова у Ваљеву

У суботу, 22. септембра 2012 године, у Центру за културу града Ваљева одржан је велики међународни фестивал црквених хорова. Фестивал је одржан са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина, а у организацији и са подршком Црквене општине храма Покрова Пресвете Богородице и Центра за културу. За дванаест година свога постојања овај фестивал постао је традиционална манифестација и значајан културни догађај града Ваљева.

Тачно у 19 часова, молитвом је свечано отворено фестивалско вече. Предвођени својим Епископом, велики број монаха, свештеника и верника града Ваљева, а посебно деце, готово два сата уживали су у хорском извођењу врхунских дела црквене и народне музике. Домаћин вечери и водитељ фестивала, ђакон Душан Новаковић, у пригодном обраћању пожелео је добродошлицу присутнима и укратко представио овогодишње учеснике Госпојинских сусрета.

Иако најмлађи, дечји хор цркве Покрова Пресвете Богородице скупио је храбрости и први изашао на сцену. Овај хор основан је 2010. године, а за собом већ има велики број наступа. На фестивалу Госпојински сусрети наступили су трећи пут. Предвођени диригентом Вањом Драгојловић извели су пет композиција. Једна за другом низале су се: Песма Богородици, Људи ликујте, Придите (Павле Чесноков), Што ми е мило и драго (македонска народна) и Ерген дедо (бугарска народна). Највише пажње и највећи аплауз изазвала је веома позната, али оригинално и умилно изведена радосна васкршња песма светог Николаја охридског и жичког,  Људи ликујте.

Следећи део вечери припао је још једном анђелском саставу, дечјем хору „Ваведењe Пресвете Богородице“ из Обреновца. Дечји хор у Обреновцу основан је 2007 године, а чине га деца нижег школског и предшколског узраста. На челу са  диригентом Мајом Лучић освојили су више награда на фестивалима дечјих хорова. Хор редовно пева на литургијским сабрањима у обреновачкој цркви, па су за наступ на Госпојинским сусретима изабрали углавном литургијске песме: Јединородниј  Сине (Руски напев, обрада Д.Н.Соловјев), Пастир Добри, (23.псалам-традиционалан напев), Тројице Пресвета, Источниче Живоносни Маријо Славна (харм. Вишња Димитријевић),и Да сам извор вода ладна. Својим складним појањем, у својим белим хаљинама, ови малишани су више него што се то речима може описати, подсетили на збор небеских анђела.

Посебну част Госпојинским сусретима својим присуством и наступом учинили су гости из Атине, мушки византијски хор „Ергастири псалтикис“. Овај хор, један од најбољих византијских хорова, изазвао је велико одушевљење код свих присутних, јер то је био први пут да се таква врста православне музике чује у Ваљеву. Иначе, ову „Појачку радионицу“ која је основана 1998. године води г. Атанасиос Паиванас, ученик чувеног Трасивулоса Станицаса, првог протопсалта Велике цркве Христове у Константинопољу. Ни после тридесет минута њиховог наступа публика није могла да их пусти да сиђу са сцене.

Последњи наступ на фестивалу припао је госту-домаћину, мешовитом хору „Хаџи Рувим“ из Ваљева. Овај хор основан је 1993. године и носи назив знаменитог архимандрита из ваљевског краја, графичара и сликара Хаџи Рувима Нешковића. Диригент хора у последње три године је г-ђа Милица Степановић Баба-Милкић. Наступ домаћина открио је разноврсност композиција које овај хор изводи. Њихов програм садржао је пет нумера: Панаханде Марија, Богородице приљежно (Александар Архангелски), Хвалите (Станислав Бинички), Карагуни (грчка народна) и Ваљевска подвала (Војислав Илић). Овом последњом и веселом нумером  завршено је наступање хорова на овогодишњим Госпојинским сусретима.

За крај фестивала присутнима се у име организатора овог скупа обатио духовник хора „Хаџи Рувим“ протонамесник Бранко Чолић. Он се захвалио свим извођачима, али и онима који су дошли да слушају бисере црквеног и народног стваралаштва. Нагласио је да је посебна радост то што су на овом фестивалу наступила два дечја хора и подсетио да је то испуњење библијских речи: „Из уста деце и одојчади начинио си Себи хвалу“ (Пс.8,3). На крају је отац Бранко поделио награде и поклоне свим учесницима овогодишњег фестивала.  

ђакон Дарко Ђурђевић

Извор: Епархија ваљевска

Госпојински сусрети - фестивал црквених хорова у Ваљеву
Госпојински сусрети - фестивал црквених хорова у Ваљеву
Госпојински сусрети - фестивал црквених хорова у Ваљеву
Госпојински сусрети - фестивал црквених хорова у Ваљеву
Госпојински сусрети - фестивал црквених хорова у Ваљеву
Госпојински сусрети - фестивал црквених хорова у Ваљеву
Госпојински сусрети - фестивал црквених хорова у Ваљеву
Госпојински сусрети - фестивал црквених хорова у Ваљеву