Богатство Божићно-богојављенских сретања

Богатство Божићно-богојављенских сретања
Богатство Божићно-богојављенских сретања
Богатство Божићно-богојављенских сретања
Богатство Божићно-богојављенских сретања

На свечаном отварању Божићно-богојављенских сретања Патријарх српски г. Иринеј, поздрављајући присутне, пожелео је да се срећемо у радости. Тако су и први дани необичног сабрања Божићно-богојављенских сретања, после најрадоснијег хришћанског празника Рођења Господњег, започети у радости.

У подне 10. јануара Издавачка фондација Архиепископије београдско-карловачке представила је своју издавачку делатност током протекле године. Упознајући госте са издањима, главни уредник протојереј-ставрофор проф. др Владимир Вукашиновић је подсетио да Издавачка фондација ради на очувању богословске и духовне мисли блаженопочившег патријарха Павла. Професор Вукашиновић је представио дела првог и најавио дела другог кола, од којих посебну пажњи изазива преписка тадашњег епископа рашко призренског Павла (потоњег српског паријарха) Светом Архијерејском Синоду. 

У вечерњим сатима, радост су увећали појањем духовних и богоугодних песама појци храма Светога Саве.

Сутрадан, 11. јануара, представљено Свето Писмо у издању Светог Архијерејског Синода, које је у предпразничним данима изашло из штампе. Протођакон Радомир Ракић је објаснио бројним посетиоцима како је изгледао рад на преводу и објави ове Књиге над књигама. Посебну пажњу протођакон Радомир Ракић је посветио дефтероканонским књигама. Са много стрпљења и љубави, присутнима су појашњене многе значајности и појединости везане за уређење Светог Писма, капиталног подухвата Светог Архијерејског Синода и сарадника, али и Штампарије Српске Православне Цркве. Ђакон Илија Томић, професор Старог Завета на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, детаљније је упознао присутне са досадашњим преводима Светог Писма , после чега се повео живи дијалог између публике и предавача. Овако занимљивој и вечној теми увек има места за поновна сусретања, закључено је на крају предавања.

Из сале за предавање, присутни су прешли у велику салу, међу излагаче, где се одиграо кратки приказ из веронауке чланова Удружења ментално недовољно развијених особа. Свој програм употпунили су фолклорним играма из Србије.

Божићно- богојављенска сретања су добила нове ноте и нову димензију. У овом дану, чини се, никад краја радости нових сазнања и прилике за духовна узрастања. Као да су дневни догађаји били увод за вечерње предавање на тему Просвећеност у медицини и теологији.

После уводне беседе Патријарха српског г. Иринеја, коју је прочитао студент теологије Милош Стаменковић, присутнима се обратио Преосвећени Епископ јегарски г. Порфирије предочавајући им у кратком излагању за ову прилику Тајну човекове природе. Владика Порфирије је надахнуто говорио о суштини човековог постојања, о самосвести и љубави преко потребној свима нама, о личности човековој и јединству тела и душе, о добру и злу и располућености човековој: - Удаљавање човека од Бога, јесте удаљавање од савршенства, од добра, и то је заправо зло... беседио је владика Порфирије.

Предавање на тему Просвећеност у медицини и теологији употпуњено је и обогаћено стваралаштвом најмлађих учесника који су дар од Бога исказали кроз цртеж и слику, младих људи из Квартета новопазовачке парохије и студената Богословског факултета, који су песмом увеличали ово сабрање, поздрављајући у радости све, до поновног сусретања.

Развојна мисао и искуства хармоничног дејства православно-хришћанске теологије и примењене медицине била је  тема коју је обрадила Јелена Обрадовић. Предавачи су били и Ивица Живковић,  Милена Штерић, Елеонора Гвозденовић и Љиљана Милошевић.

Зорица Зец