Слава српске младости у Бризбену

Слава српске младости у Бризбену
Слава српске младости у Бризбену
Слава српске младости у Бризбену
Слава српске младости у Бризбену

Пред сам почетк Часног поста, у недељу сиропусну, 17. марта 2013. године, у спомен св. Владике Николаја Велимировић, српског и свеправославног, Његово Преосвештенство Епископ Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог Николе у бризбенскм насељу Вајкол. Епископу на овом литургијском сабрању саслуживали су протојереј-ставрофор Велибор Бојичић, старешина храма, протонамесник Станиша Остојић и часни ђакон Петар Мракић.

Литургији је присуствовао велики број народа, укључујући много деце која су се причестила. Лепоти молитве допринео је својим предивним појањем и црквени хор ЦО Св. Никола, појачан појцима сестринске цркве из Рос улице, а под управом Свијетлане Цвитановић, као и чтеци у олтару: Никола, Дарко и Петар.

Епископ је, у својој садржајној проповеди, говорио је о посту, молитви и покајању, о потреби човекове искрене тежње да уђе у однос са Богом, као и о личности и делу св. Николаја Српског. Епископ је такође пререзао славске колаче Фолклорне групе „Косовски божури" и Српске школе „Свети Владика Николај Велимировић", при овој ЦО као и Удружења Српске православне омладинске заједнице Бризбена (SOYA), који су по други пут званично, са осталим заједницама широм Митрополије, принели молитвену жртву своме небеском покровитељу - св. Николају Српском.

Сала је већ припремљена и свечано украшена за славу, верници су већ унутра и са нестрпљењем очекују најдражег госта, односно главног домаћина – Владику Иринеја који стиже у пратњи свештенства. Поред служашчег свештенства, а ту су и на крају Литургије пристигли прота Јован Цветић из Волонгабе и јереј Никола Стефанов са Златне Обале. Свештенство Квинсленда с својим народом је ту, сложно и братски, уз свог епископа Иринеја да прославе Господа и Његовог угодника Светог Николаја Српског и свеправославног.Ту су и представници државе у којој живимо, The Honourable Bernie Ripoll MP Parliamentary Secretary to the Treasurer & Member for Oxley, заједно са супругом. Darra and District RSL Sub Branch President Mr Ted Fotek and Secretary Mr Peter Mapp, као и представница наших православних пријатеља Руса - Mrs Irina Bruk Honorary Consul-General of the Russian Federation To Queensland and Victoria. У свом обраћању народу у сали сви они су изразили одушевљење што овде у сали виде толико народа, представнике свих нараштаја од најмлађих до најстаријих, на чему им је захвалио Преосвећени Влдика Иринеј и подпредседник ЦО г.  Јевто Нинковић. И ове године су са нама председсници и представници српских цркава из Волонгабе, Златне Обале и Јужног Бризбена, као и Српског центра из Вилавонга.

Леп и допадљив програм извели су полазници Мале српске школице из Волонгабе. Ту је и наступ фолклорних група црквених општина из Волонгабе и Вајкола, као и Српског центра Вилавонг. Поред уважених гостију, деце и омладине и њихових родитеља, ту смо сви заједно да увеличамо славље наше деце и омладине. После трпезе љубави, Епископ је прешао, на позив Дарка Цвитановић, председника SOYA-е, заједно са свештенством и омладином (SOYA) у мању салу (школу), где је провео једно време у разговору са младима. Растајемо се уз благодарност Господу што нас је овим дивним поводом окупио и са жељом да овако окупљање, на челу са нашим Епископом, наставимо и наредних година за Славу српске младости Бризбена.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска