Ћирилички домен .СРБ у концепцији Српске Православне Цркве

Учесник годишње конференције о развоју Интернета ДИДС 2013 је и јереј Оливер Суботић, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Српске Православне Цркве. Он ће на Дану интернет домена Србије (ДИДС) 18. априла, у хотелу "Москва", говорити на тему "Ћирилички домен .СРБ у концепцији Српске Православне Цркве".

Презвитер Оливер Суботић је прави свештеник за 21. век - бави се проблематиком односа Цркве према феноменима информационих технологија, мас-медија и глобализације. Аутор је шест књига: "3D Studio MAX3 – Технике моделинга" (2000), "Човек и информационе технологије: поглед из православне перспективе" (2006), "Биометријски системи идентификације: критичка студија" (2007), "Црква и глобализација: структура, однос и последице" (2009), "Информационо контролисано друштво" (2011), "Дигитални изазов: путеви хришћанства у цивилизацији бинарног кода" (2012). Објавио је и око стотинак чланака и главни и одговорни уредник је часописа "Православни мисионар". Члан је Одељења за унапређење квалитета верске наставе у гимназијама Архиепископије београдско-карловачке.

У својој презентацији на ДИДС-у Оливер Суботић ће говорити о подршци Српске Православне Цркве увођењу .СРБ домена, примерима коришћења .СРБ домена у интернет пракси Цркве, као и о плановима за будуће масовније коришћење ћириличког националног интернет домена. Више информација о Центру за проучавање и употребу савремених технологија Српске Православне Цркве налази се на интернет сајту цепис.спц.срб.

ДИДС већ четврту годину организује Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС). Регистрација посетилаца за ДИДС 2013 је бесплатна и почиње почетком априла преко сајта на адресама dids.rs и дидс.срб.

Извор: рнидс.срб