Не стварати фаму - Црква и држава нису у сукобу

Не стварати фаму - Црква и држава нису у сукобу
Не стварати фаму - Црква и држава нису у сукобу
Не стварати фаму - Црква и држава нису у сукобу
Не стварати фаму - Црква и држава нису у сукобу

Ниjе умесно стварати фаму о сукобу државе и Цркве, jер сукоба нема - постоjе само различити ставови о поjединим питањима, сматра Владика бачки Иринеj. "Знам да постоjе групе коjе непрекидно агитуjу против Цркве", рекао jе владика Иринеj на трибини "Држава-Црква - секуларна и верска толеранциjа" у Прес клубу Танјуга.

По речима владике Иринеjа, коjи jе и портпарол Српске Православне Цркве, нема места стварању фаме о сукобу Цркве и државе jер то нити jе тачно нити jе умесно - што су, како jе казао, у jучерашњим изjавама потврдили и председник Србиjе Tомислав Николић и Патриjарх српски Иринеj.

Владика jе подсетио и да jе Црква jасно изнела своj став о Kосову: "Aли, Свети Синод jе формулисао своj став коjи ће нешто значити за вернике, jавно мњење, и нема претензиjу да он одлучуjе. Oдлучуjу они коjи су за то изабрани."

С друге стране, додао jе, постоjе епископи и други представници Цркве коjи "итекако имаjу своjе ставове", попут Владике захумско-херцеговачког Григориjа коjи jе у недељу, гостуjући у Утиску недеље, изнео своj став.

"Црква има право и дужност да износи своjе ставове када jе реч о општим питањима егзистенциjе, здравља, друштву и општем добру - не као делилац мишљења - али jедан поглед на опште вредности живота, на смисао, на оно што даjе дугорочно визиjу и наду, то jе Цркви не само право него и дужност", рекао jе.

По његовом мишљењу, поjам мешања Цркве у државна питања апсурдан jе у моделу у коjем функционише Српска Православна Црква, а то jе модел европске демократске цркве - слободна Црква у слободном друштву.

"Наравно да Црква не може претендовати на то да она доноси политичке одлуке или да влада. Да посматра политичаре или државне институциjе као своjе инструменте, то би било наметање псеудотеократског модела коjи ниjе прихватљив ни са становишта државе ни са становишта Цркве", додао jе.

С друге стране, како jе рекао, ни покушаj ућуткивања Цркве око важних питања у име политичке ингеренциjе коjи би довео државу у положаj да се насилнички поставља према Цркви ниjе добар, рекао jе Владика.

Владика jе указао да притом ниjе могуће спречити разне спекулациjе на начин како то чине поjедини медиjи, групациjе и поjединци.

"Шпекулациjе не могу бити спречене, jасно jе да су они из државног врха коjи су реаговали на став Цркве признали да су реаговали емотивно и исхитрено. Постоjи разлика у приступу решавања проблема и то ниjе ништа ново. Став Синода, с друге стране, изнет jе jавно и одговорно", навео jе Владика и констатовао да ниjе реално на основу тога закључивати да између Цркве и државе постоjи сукоб.

Званична тела Српске Православне Цркве неће учествовати ни у каквом организовању демонстрациjа поводом потписивања бриселског споразума Београда и Приштине, али неће ни забрањивати било чиjе учешће, изjавио jе данас Владика бачки Иринеj.

Према његовим речима, они коjи ће бити на тим демонстрациjама већином "спадаjу у Цркву" и ако желе да демонстрираjу - Српска Православна Црква се у то неће мешати.

"Црква не располаже оним подацима са коjима располажу државне структуре, али Црква има поглед коjи иде дубоко у прошлост и будућност, па слободно бих рекао и у вечност. Tако да jе она имала веома озбиљног разлога да упозори на то што би могло да се дешава у будухности на Kосову и Mетохиjи", казао jе владика Иринеj, коjи jе и портпарол Српске Православне Цркве.

Помоћник директора владине Kанцелариjе за вере Драган Новаковић сматра да нема места за извођење закључка о неспоразумима и сукобима државе и Цркве.

По његовим речима, религиjска структура Србиjе њена jе нова историjска шанса и jедан од наjважниjих аргумената за улазак Србиjе у породицу европских народа.

Oдноси између државних органа и Цркава и верских заjедница у Србиjи су добри и стабилни и већих проблема нема, истакао jе Новаковић.

Eвентуални неспоразуми се, како jе истакао, решаваjу договором и у конструктивноj атмосфери.

Држва неће дозволити злоупотребу актуелне ситауциjе за стварање вештачког сукоба између Цркве и државе, рекао jе државни секретар у Mинистарству унутрашњих послова Владимир Божовић, истичући да сукоба нема.

Божовић jе рекао да би таj сукоб био и на штету државе и српског народа.
"Oва влада неће да се игра жмурке са реалношћу и стварним интересима свог народа. Ниjе могуће и нећемо дозволити никакав сукоб Цркве и државе jер би то било на штету државе и српског народа", рекао jе Божовић.

фото: Танјуг, Н. Jовановић

Извор: Танјуг