Поносно на путу Светог Симеона Мироточивог

Пет година сарадње Одбора за верску наставу Архиепископије беогрдско-карловачке и Војне академије и Војне Гимназије

Јуче је у Војној гимназији свечаном приредбом обележен јубилеј пет година институционалне сарадње Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке и Војне академије и Војне гимназије. Овај јубилеј је обележен читавим низом активности: предавањем Епископа хвостанског Атанасија постдипломцима Војне академије на тему ''Безбедност на Балкану – допринос Српске Православне Цркве'', предавањем Епископа липљанског Јована кадетима Војне академије и ученицима Војне гимназије на тему ''Индустрија смрти у Другом светском рату'', предавањем протојереја-ставрофора др Радомира Поповића на тему ''Седамнаест векова Миланског едикта'' на Војној академији, посетом војних академаца Патријаршијском двору и свечаним пријемом код Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја.

Како се овај јубилеј догађа у години обележавања 900 лета од рођења Светог Симеона Мироточивог, родоначелника светородне династије Немањића, назван је ''Поносно на путу Светог Симеона Мироточивог''. У плану је да кадети посете гроб патријарха Павла који је у време потписивања Споразума о сарадњи столовао на трону Светог Саве.

У изузетно надахнутој свечаној приредби, коју су ученици и кадети самостално припремили уз помоћ и подршку њиховог вероучитеља, уочен је дух родољубља, богољубља и љубави према животу, који катихетска настава негује и развија у младим људима. Кроз различите инструменте, различите музичке жанрове, родољубиве песме и црквено појање, пренета је идеја васкршње радости која је темељ хришћанског живота и наде. То је дубоко дирнуло све присутне.

Епископ хвостански Атанасије је присутнима рекао да је један од највећих циљева православне веронауке у првим годинама њеног враћања у школе премошћавање отуђености, која је деценијама владала, поготово у нашој Војсци. - Са поносом могу да кажем да је тај јаз најуспешније превазиђен овде, у овој кући, Војној гимназији. Вама, деци светосавља, на томе од срца честитам, рекао је Владика, који је потом је изнео дивљења достојне податке, шта је све протеклих пет година урађено на пољу духовног образовања и васпитања војног подмлатка.

Кроз наставу православног катихизиса прошло је око 400 ђака, изведено је око 20 поклоничких путовања у Отаџбини, у којима је учествовало око 800 кадета и ученика. Изведено је 11 посета Хиландару и Светој Гори, у којима је учествовало преко 300 ђака и кадета. Организоване су три посете Крфу, Виду и Плавој гробници у којима учествовало преко 100 ученика и кадета. Организоване су многе трибине и популарна предавања на Војној академији. Традиција је да кадети и ученици једном годишње посете Патријаршијски двор и Српског Патријарха. Редовно учествују у Спасовданској и Богојављенској литији. У секцији веронауке у Војној гимназији постоји Српска војничка појачка група ''Четирдесет мученика севастијских''. У плану је организовање путовања у Русију.

Присутне старешине, гледајући снимке са поменутих путовања и посматрајући приредбу, пренели се епископу Атанасију утисак да је овај духовни образовно-васпитни рад са питомцима ИСТОРИЈСКО ДЕЛО.

На крају је владика Атанасије присутнима рекао да ће због изузетног залагања, пожртвовања и посвећености катихету у Војној гимназији, свештеника Јована Бабића, предложити Патријарху Српском за награду. Ове речи су пропраћене громогласним аплаузом целе сале.

Пуковник Стевић нагласио је да има само речи хвале после успешне петогодишње сарадње: - Битно је истаћи да свако од нас има потребу да верује, а да с младим човеком треба радити. Треба знати ко смо, одакле смо, где желимо. Ако знамо зашто, знаћемо и како. Највећи нагласак је на томе да ценимо, поштујемо и волимо своју земљу, родно место, родитеље, пријатеље и људе који са нама раде. За ових пет година обишли смо Србију уздуж и попреко, видели наше највеће светиње, научили оно што нисмо знали, а поновили оно што знамо, рекао је директор Војне гимназије, а потом уручио захвалницу Одбору за верску наставу и Епископу хвостанском Атанасију.

Директор 13. београдске гимназије г. Бојан Вучковић, којем је планинарење хоби, последњих неколико година изводи ђаке Војне гимназије на Врх Православља, Атос. Он је истакао да према Војној гимназији има поштовање као према једној од најбољих српских гимназија, и да је имао велику част и привилегију да буде део Војне гимназије и мали ослонац ђацима, имајући у виду искуство у успону на Атос. Додао је да је тога јутра поред крста Светог Атанасија Атонског на врху Атоса (2033 м) ученике Војне гимназије са српским барјацима у рукама доживео као једно биће и да се тада у њему родила мисао да су достојни чувари Србије рођени и стасавају.

На крају свечаности, Епископ хвостански Атанасије уручио је захвалнице онима који су претходних пет година помагали да веронаука у Војној гимназији и сарадња са Војном академијом буде квалитетна и богата, као и најистакнутијим ђацима 35, 36. и 37. класе на пољу православне катихетске наставе и победницима литерарног и ликовног конкурса расписаног поводом јубилеја сарадње.

Споразум између Одбора за верску наставу и Војне академије потписан је 7. октобра 2008. године. Извор споразума био је почетак предавања православног катихизиса у Војној гимназији на основу Закона о увођењу верске наставе и грађанског васпитања у основне и средње школе у Србији. Споразум представља израз вишегодишње добре сарадње и доприноси квалитету наставе у Војној гимназији и Војној академији, као и очувању народне традиције и духовности.