Светски Савет Цркава доводи у питање резултате пописа у Албанији

Светски савет цркава поставио је питање адекватности методологије и објективности резултата пописа и регистрације верских мањина у Албанији у 2011. године.

Генерални секретар ССЦ др Олав Твеит Фиксе у саопштењу наводи да "изражава забринутост због методологије и резултата пописа у Албанији 2011. године." Осим тога др Твеит доводи у питање поузданост поступка, јер сам исход има импликације на права верских мањина и верских слобода гарантованих Уставом те земље (п.п. Албанија).

Др Олав Твеит Фиксе је изразио забринутост у писмима упућеним почетком маја: поглавару Православне Цркве у Албанији архиепископу Анастасиосу, у Тирани, професору др Хајнеру Биелефелту, специјални известиоцу УН за слободу вероисповести или верског уверења, као и албанској Влади.

У последњем званичном извештају албанског Института за статистику (ИСТАТ) у вези са верским идентитетом становништва у 2011. се наводи да православни хришћани у Албанији чине 6,75% становништва, а да је укупан број хришћана драстично смањен са 31% на 17%.

После ових резултата, Албанска Православна Црква је послала упитник о попису од састанка учествовали у операцијама у Тирани, Драчу, у Берат, Корчи, Валони и другим градовима. Резултати ове студије указују на могућност озбиљних неправилности у резултатима методологије и објективност резултата пописа албанске Владе.

Генерални секретар ССЦ у својим писмима Архиепископу Анастасиосу, УН и Влади у Тирани подсећа на важну улогу верских заједница у заједничким напорима да се обнови земља после тешкоћа због претходног режима. Др Твеит указује и на то да је према овим резултатима угрожено постојање хришћанских заједница и остваривање верских слобода у земљи.

Господин Твеит је позвао албанску Владу да учини све напоре у складу са националним законима и међународним стандардима људских права како би се у тој земљи осигурала потпуна заштита и унапређење верске слободе како за хришћане тако и за следбенике свих других религија.

Извор: Амен.гр