Васкршњи уторак у манастиру Ком

Васкршњи уторак у манастиру Ком

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је 6. маја 2013. године са свештенством Свету службу Божју у манастиру Ком на Скадарском језеру.

У литургијској проповиједи Митрополит је казао да на свијету постоје двије врсте људи – животољупци, тј. они који се клањају животу, и смртољупци, односно они који се клањају смрти.

“Има, додуше, и оних који се клањају смрти, па који обоготворавају овај пролазни живот, који јесте велика светиња, али ако се живот, посебно људски живот ограничи само на пролазност, онда је у праву древни  великомученик Јов који је рекао: проклет човјек који је рођен и проклет дан у који је рођен”, рекао је Његово Високопреосвештенство.

“Ако само овај живот постоји и ако нема другога живота, ако нема наставка овога живота, онда би материнска утроба умјесто радионице живота била радионица смрти”, казао је Владика.

Владика је рекао да је у последњих двадесет година у Црној Гори обновљено и саграђено нових скоро  600 храмова, што је показатељ да је обновљена вјера у народној души у вјечност и бесмртност, вјера у Светињу.

“А чим се обнови вјера у Светињу, онда душе гладне и жедне Бога хитају тој Светињи и траже она мјеста гдје је Дух Свети говорио људима”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска