Васкрс у Нишкој епархији

Васкрс у Нишкој епархији
Васкрс у Нишкој епархији
Васкрс у Нишкој епархији
Васкрс у Нишкој епархији

Велики петак, дан страдања Господ нашег Исуса Христа, молитвено је обележен у Саборном храму у Нишу. Најпре су ујутру служени Царски часови. Девети час, посвећем спомену на страдање Господње, служио је Преосвећени Епископ нишки Јован.

У поподневним часовима служена је вечерња служба са изношењем плаштанице. Заједно са саслужујућим свештенством, плаштаницу је изнео Владика Јован. Епископ, свештенство и мноштво верног народа са надом на васкрсење поклонило се Христовом гробу. После богослужења Епископ је обишао храмове града Ниша и у сваком од њих целивао плаштаницу и поделио свој благослов народу.

Касно увече је започело Христово погребење. Уз саслуживање многобројног свештенства у миру и молитвеној атмосфери протекла је света служба, на крају које је кренула литија, најпре око храма, а потом и оближњим улицама. Хиљаде људи, већином младих, сабрало се да се помоли страдалном Господу. После овог молитвеног входа Епископ се пред храмом обратио свима речима поуке.

На Велику суботу је у нишком Саборном храму Литургију Светог Василија Великог служио Епископ нишки др Јован. Епископу је саслуживало свештенство при Саборном храму. Древна је пракса да се на данашњи дан крштавају они који су се током поста поучавали у вери. Тако је и у Нишу на архијерејској Литургији неколико десетина новокрштених миропозано руком Епископа Јована. После прочитаног Јеванђеља Владика је поучио како новопросвећене, тако и сав остали сабрани народ Божји. На крају свете службе, сви који су данас крштењем постали чланови Цркве приступили су Животворним Тајнама Христовим.

Празник Пасхе је свечано обележен свугде широм Нишке епархије, али је најторжественије било у Саборном храму у Нишу. Васкршње јутрење и Литургију у продужетку служио је Преосвећени Епископ Јован уз саслужење свештенства пеи Саборном храму. У току Литургије, после Јеванђеља, прочитана је васкршња посланица. Мноштво верних причестило се Животворним Христовим Тајнама. На крају службе Владика Јован је свима подарио црвено јаје уз поздрав ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

У најсветији дан Пасхе Господње свечано пасхално вечерње је у нишком Саборном храму служио Епископ Јован. Епископу је саслуживало свештенство из свих крајева Епархије. У току богослужења прочитано је Јеванђеље на више језика. После богослужења Епископ је уз скромно послужење примао честитке од свештенства.

Извор: Епархија нишка