Земни остаци Краљице Александре враћени у Србију

Земни остаци Краљице Александре враћени у Србију
Земни остаци Краљице Александре враћени у Србију
Земни остаци Краљице Александре враћени у Србију
Земни остаци Краљице Александре враћени у Србију

Патријарх српски г. Иринеј служио помен Краљици Александри у Дворској капели на Дедињу

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар са супругом Принцезом Катарином, њеним сином г. Дејвидом Ендрјузом, високим изаслаником Министарства иностраних послова Грчке амбасадором г. Дионисиосом Коделасом и амбасадором Србије у Грчкој г. Драганом Жупањевцем допратили су јуче из Атине ковчег са земним остацима Краљице Александре. 

Земни остаци Краљице Александре ексхумирани су јуче ујутро на Краљевском гробљу Татој поред Атине, у присуству Њихових Краљевских Височанства Престолонаследника Александра и Принцезе Катарине, родбине, пријатеља и дипломатског кора. Последњу југословенску краљицу на аеродрому у Атини испратила је и делегација Грчке Православне цркве, којује предводио Његово Високопреосвештенство Митрополит Атинагора.

На аеродрому „Никола Тесла” у Београду ковчег са земним остацима Краљице Марије дочекали су проф. др Оливер Антић, специјални саветник Председника Србије, амбасадор Грчке у Србији Демостен Стоидис, и Његово Пресовештенство Епископ хвостански г. Атанасије, викар Патријарха српског.

Земни остаци Краљице Александре су затим пренесени у Краљевску капелу Светог Андреја Првозваног, где је помен служио Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј. У свом обраћању, Патријарх је нагласио: „Захвални смо Богу јер је прошло време у коме је било забрањено да се врате у своју земљу и да почивају у земљи за коју су живели чланови Краљевске породице Карађорђевића. Велика је неправда исправљена. Слава Господу!“

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар одржао је дирљив говор на одру своје мајке: „Хвала вам свима што сте се окупили данас овде да одамо почаст мојој мајци, Њеном Величанству Краљици Александри од Југославије. Желео бих посебно да се захвалим Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју што је овде данас и на свим његовим молитвама. Моја мајка се удала за мог оца док је он био у изгнанству за време Другог светског рата. Делила је са њим трагедију насилне одвојености од сопствене земље и народа. Ускоро ће они поново бити заједно у вечном пребивалишту на Опленцу и тако испунити завештање мог прадеде Краља Петра да сви чланови породице Карађорђевић буду сахрањени на једном месту. Захваљујем се свим члановима Владе Србије на великој подршци. Посебну захвалност дугујем Државном одбору за пренос посмртних остатака чланова породице Карађорђевић, као и професору Оливеру Антићу на његовој личној иницијативи и ангажовању овим поводом. Такође, желим да се захвалим и и високом представнику Министарства спољних послова Грчке, амбасадору Дионисиосу Коделасу и амбасадору Србије у Грчкој Драгану Жупањевцу. Хвала свима који су били истрајни и помогли на овом путу. Вратили смо Краљицу у њену земљу. Добродошла кући, мајко! Слава јој!“

Проф. др Оливер Антић, специјални саветник председника Србије г. Томислава Николића, такође се обратио присутнима: „Ево, о Васкрсу дешава се и симболично васкрснуће духовно. Огромну захвалност дугујемо Српској Православној Цркви. Тужна краљица, како ју је народ звао, вратила се у своју земљу. Виша сила нас је привилеговала и дала нам историјску мисију да сада исправимо велику неправду и велики грех учињен оцу Србије Карађорђу Петровићу и његовој породици којој су одузели не само сва права за живота, већ и у смрти. Данас је то исправљено. Њихова Величанства, Краљ Петар II, Краљица Марија и Краљица Александра вратили су се својој Србији!“

Пријем за државне званичнике, чланове Крунског савета и верске великодостојнике уприличен је након црквене службе.

Краљица Александра била је кћерка Краља Александра од Грчке и Принцезе Аспазије од Грчке и Данске (рођене Аспазије Манос). Краљица Александра родила се у Атини, у Грчкој, 25. марта 1921. године, а умрла је 30. јануара 1993. у Источном Сасексу у Енглеској. Краљица се школовала у Вестфилду, а затим у школи Хитфилд. После завршеног школовања у Енглеској, Краљица Александра је живела у Паризу. Краљица је била претходно сахрањена на Краљевском гробљу палате Татои у близини Атине.

Посмртни остаци Краљице Александре почиваће у Капели Светог Андреја Првозваног до званичне државне сахране Краља Петра II, Краљице мајке Марије и Краљице Александре која ће бити обављена 26. маја у цркви Светог Ђорђа на Опленцу у маузолеју Краљевске породице.

Извор: Канцеларија Престолонаследника Александра II

Земни остаци Краљице Александре враћени у Србију
Земни остаци Краљице Александре враћени у Србију
Земни остаци Краљице Александре враћени у Србију
Земни остаци Краљице Александре враћени у Србију